Ateisti Srbije traže da država zaustavi klerikalizaciju društva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook/Ateisti Srbije
Podelite vest

Udruženje građana Ateisti Srbije zatražilo je danas od državnih organa Srbije da “zaustave klerikalizaciju” društva i zaštite sekularni karakter države, koji je definisan Ustavom i zakonima.

“Izražavamo izuzetnu zabrinutost zbog niza agresivnih, šovinističkih, klerofašističkih ispada pripadnika vlasti, opozicije i Srpske pravoslavne crkve (SPC), u predvečerje ovogodišnjeg Evroprajda”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju.

Optužili su SPC da, umesto pastirske uloge smirivanja neprijateljstava i širenja ljubavi, “zapravo podstiče još veću agresiju i priziva još veće zlo”.

“SPC ipak nije i uzrok, jer uzroke moramo pronaći tamo gde se dopušta da se u javni prostor pušta govor mržnje i pozivi na nasilje. A to mesto su – institucije države, odnosno sistema”, piše u saopštenju.

Ocenili su da su “vrhunac histerije” takozvane litije, odnosno “bizarne šetnje par hiljada teoretičara zavera, antivaksera, klerofašista, agresivnih desničara i primitivaca slobodnog stila”.

“Taj opskurni galimatijas, uglavnom sa ikonama, ruskim zastavama, slikama ruskog predsednika Vladimira Putina i simbolima ruske agresije na Ukrajinu, uz istina i ponešto srpskih simbola, baulja ulicama Beograda, sve uz podršku ili na poziv vrha SPC i učešće sveštenika i episkopa te verske zajednice”, navodi se u saopštenju.

Optužili su patrijarha SPC-a Porfirija (Perića) da je, iako je “osoba zavetovana na celibat”, odnosno na život bez sklapanja braka i sticanje potomstva, pozvao na odbranu braka i potomstva, “izmišljajući ugroženost istih postojanjem i šetnjama LGBTIQ+ osoba i naučnim činjenicama o ljudskoj seksualnosti”.

“Gospodin Perić je izneo niz šovinističkih stavova i uvreda prema pripadnicima LGBTIQ+ zajednice, ali i prema svima onima koji se ne uklapaju u mantru o Srbima kao isključivo pripadnicima SPC, konzervativnim, ksenofobnim i primitivnim”, ocenili su Ateisti Srbije.

Dodali su da Porfirije ni jednom reči nije spomenuo “nametanje verskog opredeljenja deci, krštavanjem beba”.

“Nije spomenuo nametanje potpunih, notornih nenaučnih budalaština, kroz nastavu veronauke u državnim, javnim školama u Srbiji. Potpuno fascinantno, nije niti jednom reči spomenuo ni pedofiliju i druge činove nasilja i seksualnog zlostavljanja unutar same SPC, a čiji vinovnici su sami prvosveštenici iste”, piše u saopštenju.

Dodali su da, međutim, najveći problem za društvo u Srbiji predstavlja “apsolutni i potpuni” izostanak reakcije i državnih organa i tela koja su zadužena za zaštitu ljudskih prava i dostojanstva i za zabranu govora mržnje i diskriminacije.

“Ne samo što nema kritičkih reakcija na istupe gospodina Perića i njegovih istomišljenika, nego je deo predstavnika vlasti istovremeno i deo jednoumne mase koja je oduševljena ovim izlivima ksenofobije, homofobije i pukog, prostog neznanja. O pripadnicima opozicije tek da ne počinjemo. Njihovi izlivi mržnje, zla i nepatvorene gluposti, priča su za sebe”, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x