Aukcije za vetroelektrane u prvom kvartalu 2023. godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Podelite vest

Privreda i građani itekako prepoznaju koristi od zelene energije i u tom smislu  osnovni zadatak države je da stvori ambijent za više takvih projekata, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na konferenciji u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o poslovnoj klimi i poverenju investitora  „Deseto prolazno vreme“.

„Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na stvaranju uslova za nove investicije u obnovljive izvore energije i plan je da u prvom kvartalu 2023. godine, ne samo  zaokružimo regulatorni okvir, već i  da objavimo javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane. Istovremeno, Ministarstvo će doneti trogodišnji plan aukcija u kome će na transparentan način biti prikazana željena dinamika razvoja sektora OIE, što će investitorima olakšati planiranje investicija. Drago mi je što vidim da članice AmCham prepoznaju zelenu agendu kao jedan od prioriteta za ulaganje“, rekla je Đedović.

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Ona je naglasila da je izuzetno važno da povećamo našu energetsku efikasnost u javnom sektoru, privredi i domaćinstvima. Podsetila je da se u Srbiji danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, što jasno ukazuje da uštede energije mogu da doprinesu konkurentnosti privrede.

„Trenutno realizujemo ili je u pripremi realizacija velikog broja projekata čija vrednost premašuje 920 miliona evra. Procene govore da će njihovom realizacijom biti ostvarena ušteda od najmanje 950 GWh godišnje, dok će istovremeno biti smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte od blizu 580.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako godišnjoj emisiji 320.000 motornih vozila, odnosno 15% emisije CO2 koja nastaje grejanjem domaćinstava“, izjavila je Đedović.

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Energetska kriza je ogroman izazov za države, ali  i privrede čitave Evrope, dodala je ministarka i izrazila uverenje da privrednici prepoznaju važnost svega što je država uradila u prethodnom periodu i što čini iz dana u dan, kako bi obezbedila dovoljno električne energije i energenata uz značajno subvencionisanje cena.

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x