Bačka Palanka: Podržali proteste zbog pogibije dečaka, pa ostali bez podrške opštine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.fep.org.rs
Podelite vest

Jedina kulturna manifestacija u Bačkoj Palanci “Festival ekoloških pozorišta” (FEP) ostao je bez obećane finansijske podrške te opštine zbog podrške građanima koji protestuju nakon pogibije 13. godišnjeg dečaka i njegovog dede.

Pod sloganom “Na litici”, od 24. do 27. avgusta biće održan 29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, kojem je nedelju dana pred otvaranje lokalna vlast uskratila obećani novac.

Rediteljka Sonja Petrović, direktorka FEP-a, izjavila je za lokalni portal BAP vesti da je ostala zatečena informacijom da predsednik opštine Branislav Šušnica (SNS) ne pristaje da potpiše dokument o prenosu obećanih 200.000 dinara.

Po prvi put u 29 godina trajanja FEP-a opština Bačka Palanka neće podržati svoj jedini kulturni festival jer su organizatori izdali saopštenje nakon pogibije dečaka i njegovog dede od strujnog udara, u kome se izražava podrška građanima “koji se bore za pravdu, a pre svega deci koja se bore za bezbedniju budućnost”.

“Svi se poznajemo u Bačkoj Palanci. Ljudi koji su u organizaciji festivala su kao građani prisustvovali protestima, pa osim saopštenja, sigurno smo i viđeni. Već smo pretrpeli napade na društvenim mrežama od strane tzv. botova koji su vređali i Festival i nas lično, tako da smo shvatili da smo već targetirani. Cifra koju smo očekivali od Opštine se čini kao da je simbolična, ali nama koji smo u ovom gradu naučili da sve pravimo štapom i kanapom i 200.000 dinara mnogo znači”, navela je Petrović.

Dodala je da ova situacija komplikuje organizaciju, jer su taj novac predvideli kao deo budžeta i sve ugovore s pozorištima već potpisali.

“Nije nam komotno, ali smo sigurni da će festival biti odličan, jer se već javljaju građani i kompanije koji žele da pomognu i nadomeste finansijske iznose”, rekla je Petrović.

FEP je dobitnik dve Oktobarske nagrade opštine Bačka Palanka, prošle godine drugu po redu, za izuzetan kulturni dobrinos u ovom gradu koji nema svoje pozorište.

Na repertoaru i ove godine biće predstave iz celog sveta, od Australije, Španije do Italije. Festival svake godine dnevno okupi više od 1.500 dece i mladih, na festivalu volontira više od 100 srednjoškolaca, a u akcijama reciklaže sakupi se više od tone otpada.

“Ne želim da se pravim lažno skromna, ali naš festival je značajan i na svetskoj mapi. Bavi se ekologijom ne samo u smislu tema koje predstave obrađuju, nego i prozorišnih procesa koji se dešavaju u skladu sa ekološkim principima. Ulaz na predstave se plaća reciklažnim otpadom, a novac od reciklaže isplaćujemo u humanitarne svrhe”, izjavila je Petrović.

Kako ističe, sada su u problemu i zbog protokola, jer dolaze ambasadori, a kako opština više ne sarađuje i ne podržava festival, neće imati ko da ih dočeka od zvaničnika u Bačkoj Palanci, što je, kako je kazala, velika sramota.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x