Badnji dan i badnje veče: simbol rađanja jedinstva i praštanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Badnji dan prethodi najradosnijem porodičnom prazniku – Božiću. Prate ga monogobrojni običaji koji ulepšavaju pripeme čovekove duše za rođenje sina Božjeg. Na Badnji dan se unose Badnjak i slama u kuću, priprema posna večera, peče pečenica. Na Badnji dan domaćin kuće odlazi u šumu po padnjak. Seče se mladi hrast sa tri udarca sekirom, a drvo pada na istok. Badnjak se u kuću unosi pred veče, a do tada ostaje prislonjen uz kuću pored ulaznih vrata.

Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji, da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.  Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. Gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u novorođenog Hrista.

Običaji još nalažu i da se podovi posipaju slamom, baš kao u Vitlejemskoj pećini, deca pijuču, da bi se živina množila i umolilo blagostanje.

U ovim običajima leži pronalaženje smisla praznika Hristovog rođenja. Najvažnije  je da se ovaj praznik provede u krugu porodice, sa radošću i ljubavlju. Na Badnji dan se ne ide u goste, niti se išta uzima od drugih. Praznuje se u porodici, a svi običaji upućuju na ljubav, praštanje. Na Badnji dan se ljudi mire ako su u svađi kako bi Božić, najradosniji praznik, dočekali u miru.

Foto: B. Lj.

I dok neki odlaze po badnjak u najbližu šumu, u velikim gradovima  se po badnjak odlazi na pijacu. Doduše može se kupiti i ispred većih supermarketa. Ponuda badnjaka na pijacama  je raznovrsna.

Izreka “Nije svaki dan Badnji dan” ima značenje sreće koju današnji dan donosi, a koju drugi dani mogu, a ne moraju doneti.

Pravoslavci na današnji dan mese pogaču – česnicu i lome na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenome Hristu, a veruje se da će onaj u čijem komadu bude novčić, naredne godine biti srećan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x