Bajatović: Povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dušan Bajatović; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10 odsto.

Bajatović je za RTS kazao da se, iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) tražio da se cena gasa u Srbiji poveća za 10 odsto, “ukoliko papiri Srbijagasa pokažu da može i malo manje, sigurno neće ići na uštrb kupaca”.

Istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari.

“Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo na vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od deset posto. Кoliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. novembra”, napomenuo je Bajatović.

On je potvrdio i da trenutno nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara.

“Trenutno je cena gasa negde oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili taksa. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova”, rekao je Bajatović.

Kako je RTS podsetio, Evropska unija ubrzano se priprema za prestojeću zimsku sezonu, na sve strane traže se raspoložive količine gasa.

Cena gasa na berzama stano oscilira, iako je cena znatno povoljnija u odnosu na prošlo leto, zabrinjava što je nedavno u jednom danu gas je poskupeo za 20 odsto.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x