Bajatović: Srbija energetski bezbedna, nastavlja se akcija gasifikacije domaćinstava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

Generalnin direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović rekao je da je Vlada Srbije dala prioritet izgradnji gasne interkonekcije do Bugarske, Niš-Dimitrovgrad, tako što je tom gasovodu dodelila status projekta od posebnog značaja.

On je za RTS rekao da je u planu gradnja trase Niš-Batajnica i gasno povezivanje sa Severnom Makedonijom.

“Srbijagas ima zadatak da ubrza gasifikaciju zemlje kako bi se što više građana i privrede priključilo na gas. Do sada je gasifikovano oko 40 odsto Srbije, a po broju stanovnika 55 odsto”, rekao je Bajatović.

Dodao je da će radovi na deonici gasovoda do Bugarske kroz Srbiju biti završeni pre početka sledeće grejne sezone.

“Trenutno je nabavljeno oko 50 odsto cevi, očišćeno oko 80 odsto humusa i oko 90 odsto trase je rašćišćeno. Zavareno je oko 25 odsto cevi i trebalo bi da počne polaganje. Eksproprijacija je uspešno završena. Mislim da će bugarska strana do 1. februara uraditi prvi zavar i očekujem da ćemo taj interkonektor koji će povezivati srpski i bugarski gasni sistem mimo Turskog toka omogućiti i diversifikaciju”, kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati interkonektor od Baumgardena u Austriji, preko mađarskog transportnog sistema do terminala Revitouzo do Aleksandropolisa u Bugarskoj, pristup Tapu i Tanapu, koristeći transbalkanski gasovod koji je nekad povezivao Ukrajinu, Bugarsku i Grčku.

To, kako je rekao, omogućuje da se nabavi LNG i da se “diversifikuju i izvori i snabdevači”.

Na pitanje dokle se stiglo sa gasifikacijom Srbije, Bajatović je rekao da bi trebalo da se uradi još nešto u Mirijevu i Malom Mokrom Lugu i da je Beograd praktično 100 odsto gasifikovan, kao i Požarevački okrug.

Bajatović je rekao da se radi gasovod visokog pritiska Beograd-Valjevo-Loznica.

“Imperativ je da završimo industrijsku zonu u Valjevu, da gasifikujemo Valjevo zbog zagađenosti, verovatno ćemo zahvatiti i Ub iz istih razloga. Moramo i interkonektor do Severne Makedonije da uradimo, to je evropski zahtev. Ideja nam je da gasifikujemo i Leskovac. Dve ogromne fabrike treba da se grade u Vranju”, rekao je Bajatović.

Dodao je da će gasifikacija Pirota verovatno početi krajem ove godine, a da se radi gasovod za Kraljevo i Trstenik i da će njegovim završetkom ove godine biti završen gasovod visokog pritiska od Aleksandrovca do Tutina.

Gradiće se, kako je naveo i gasovod od Paraćina do Zaječara i luke Prahovo, što će omogućiti potpunu gasifikaciju na istoku Srbije, a da je plan da se uvedu pametni brojači, pa će akcija 780 evra na tri godine u dinarima bez kamate, uz plaćanje uz račun, početi u februaru.

Bajatović je rekao da Srbija nije ničim ugrožena u snabdevanju. “Imamo oko 15 odsto niže cene od cena koje bi plaćali na referentnoj holandskj berzi. Imamo dovoljne transportne kapacitete. Sve kompresorske stanice Srbijagasa su u besprekornom stanju. Banatski dvor je pun, u Mađarskoj ima 280 miliona kubnih metara gasa. Energetski smo bezbedni, to je najvažnije”, rekao je Bajatović.

Dodao je da je naplata gasa veoma dobra, 98 odsto, a da je, što se tiče reformi završeno razdvajanje Srbijagasa i transport gasa.

“Kada je reč o najavljenim reformama u energetskom sektoru, osnivač Srbijagasa Vlada Srbije, nema detaljna uputstva, razrađuju se planovi, uključujući i konsultante iz Norveške. Uskoro ćemo znati u kom smeru treba da se reforme tačno kreću”, rekao je Bajtović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x