Bajatović: Uvozićemo gas dok god bude trebalo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dušan Bajatović; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će se, zbog havarije gasovoda u Bugarskoj, gas u Srbiju uvoziti dok bude trebalo, navodeći da je podzemno skladište “Banatski dvor” puno, ali da postoje tehnička ograničenja u povlačenju gasa, prenele je danas “Politika”.

Kako je Bajatović objasnio za taj list, iz “Banatskog dvora” dnevno može da se povuče pet miliona kubnih metara gasa.

“Uprkos tome što u skladištu ima još oko 450 miliona kubika, dok se skladište ne proširi dnevne doze koje možemo da koristimo za pokrivanje potrošnje su ograničene na pet miliona kubika. Budući da se, kada je toplije, dnevno troši 7,5 miliona kubika, 10 do 11 kada je standardno hladno i 13 i više miliona kubika kada je jako hladno, jasno je da dodatne količine moraju da se obezbede iz redovnog ili interventnog uvoza, odnosno gasom koji ide gasovodom”, rekao je direktor Srbijagasa.

On je daodao da će Srbijagas proširenjem “Banatskog dvora” na 750 miliona kubika ili milijardu kubika gasa dnevno, što je dogovoreno sa Gaspromom, moći da povlači duplo više gasa nego sada, odnosno oko 10 miliona kubnih metara.

On je istakao da je tehničko ograničenje glavni razlog zašto se u poslednja dva dana uvozi gas, u dogovoru sa partnerima iz Madjarske i Ukrajine i delom iz Austrije.

Bajatović očekuje da će se problem kvara na gasovodu u Bugarskoj uskoro rešiti, ali ne isključuje mogućnost da i danas bude dodatnog interventnog uvoza gasa.

“Prati se situacija i dodatne količine će se uvoziti dokle god bude trebalo uz ono što imamo u ‘Banatskom dvoru'”, kazao je Bajatović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x