Bajatović:Ne znam šta bi norveški stručnjaci uštedeli; moguće je efikasnije upravljanje u energetici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je danas da ne očekuje od norveških stručnjaka, koje je angažovala Vlada Srbije za reforme u energetskom sektoru, da će ostvariti neke uštede, jer nemaju šta da uštede pošto se i zimi voze letnje gume, ali da je možda moguće efikasnije upravljanje.

“Ne znam šta bi uštedeli, vozimo letnje gume zimi i primamo kazne za to. Kada sam došao za generalnog direktora ‘Srbijagasa’ plate su bile duplo veće od proseka plata u Novom Sadu i Beogradu, sada će prosečna biti 25 odsto niža nego prosečna plata u Novom Sadu”, rekao je Bajtović, gostujući na TV Prva.

Zbog, kako je rekao, teške situacije i zato što ‘Srbijagas’ troši dosta državnog novca povećanje plata nije 12 odsto nego su prihvatili da bude šest odsto.

“Ali odoše nam inženjeri, mladi stručnjaci, niko neće da radi za tako malu platu. Za pet godina će 30 odsto otići u penziju po sili zakona”, rekao je Bajtović.

Dodao je da je njegova plata u tom preduzeću ista kao svakog direktora u javnom sektoru. Na čelu ‘Srbijagasa’ će ostati, kako je rekao, dok ga Vlada ne smeni.

“Bila su dva konkursa i onog momenta kada neko smatra da ne treba da budete tu, to treba da stavi na sednicu Vlade Srbije i neće biti problem”, rekao je Bajtović.

Istakao je da jedno poskupljenje gasa ove godine mora biti, a da drugog možda i neće biti ili će ono biti malo.

“Nijedno poskupljenje neće biti veće od deset odsto da ne bi uticalo na inflaciju”, rekao je Bajtović.

Odgovarajući na pitanje da Srbijagas zovu gubitašom, Bajatović je rekao da “obožava” predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića i moli ga da odgovori kako gas da kupuje po tri dinara, a prodaje po dinar i bude pozitivan “osim na lepru, koleru ili kovid”.

On je rekao da je ove godine država nadokandjivala razliku izmedju uvozne i prodajne cene. Naveo je da od 2014. “Srbijagas” nije imao ni jednu godinu gubitak i da vuče veliku količinu državnog novca jer postoji uredba koja ograničava cenu gasa”.

“Moramo da čuvamo i džepove gradjana i poziciju privrede da računa na izvesne cenu gasa. Koliko je preduzeća bankrotiralo u Italiji, Nemačkoj, Britaniji, Francuskoj”, upitao je Bajtović.

Istakao je da je Srbija energetski bezbedna i da neće biti problema ako se obezbede planirane zalihe i ukoliko neko ne minira gasovod Turski tok.

“Bilo je dva pokušaja da se uništi Turski tok, ali radi policija BIA, Vojno obaveštajna agencija, koriste se sateliti, nije problem kvar na kopnenom delu jer će se otkloniti za 24 sata, ali može biti prblem ako se nešto desi u delu gasovoda koji ide kroz more jer su cevi na dubini 2,2 kilometra”, rekao je Bajatović

On je rekao da će se povećati zalihe gasa u Banatskom Dvoru sa 550 miliona kubnih metara na 750 miliona kubnih metara, u Madjarskoj još za 100-200 miliona kubnih metara, da će moći u Grčkoj da se kupi izvesna količina LNG američkog, kataskog ili “švercovanog” ruskog gasa.

Cene gasa trenutno, prema njegovim rečima, ne “divljaju” i da ne očekuje da nafta poskupi iznad 80 dolara za barel, što je važno jer se dve trećine gasa uvezenog iz Rusije obračunava po “naftnoj formuli”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x