Bajden čestitao Vučiću Dan državnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(AP Photo/Patrick Semansky)
Podelite vest

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije predsedniku Aleksandru Vučiću, saopšteno je iz predsedništva.

„Ohrabrujem Vas i Vašu Vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji“, naveo je Bajden.

Istakao je da „stremljenja Srbije ka EU“ zavise i od napretka ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji moraju da budu zasnovani na uzajamnom priznanju.

„Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda“, naveo je Bajden.

Istakao je da su dve zemlje tokom 140 godina partnertva izgradile snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapredjuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija.

„Naša zajednička zalaganja, takodje, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja. U novembru smo, posle pet godina, održali prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane“, naveo je Bajden u čestitki.

Dan državnosti Srbije je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x