Bajkeri bliski Putinu ‘Noćni vukovi’ najavili prolazak kroz Srbiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Goran printscreen
Podelite vest

Moto klub blizak Kremlju “Noćni vukovi” najavio je da će početkom maja proći i kroz Srbiju u sklopu svog putovanja koje je planirano da se završi u Berlinu.

Bajkeri moto kluba, koji je pod sankcijama EU i SAD, krenuli su 29. aprila na putovanje nazvano “Putevi pobede” u sklopu kojeg planiraju da prođu kroz nekoliko gradova Rusije i Ukrajine, a potom da vožnju nastave kroz Evropu i završe je u Nemačkoj, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Moto klub, kao i njegov osnivač i vođa, Aleksandar Zaldostanov poznatiji kao “Hirurg”, dodati su na listu sankcija EU u julu 2022. godine zbog podrške invaziji na Ukrajinu.

SAD su moto klub na listu sankcija stavile u decembru 2014. Srbija se nije uskladila sa evropskim sankcijama protiv Rusije, niti primenjuje američke. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije bilo dostupno za hitan komentar i odgovor hoće li dozvoliti “Noćnim vukovima” da uđu u Srbiju i prođu kroz zemlju.

Informaciju da je Srbija na ruti moto kluba objavio je na društvenim mrežama vođa motociklističkog maratona i član moto kluba Andrej Bobrovski.

Kako se vidi u objavi, planirano je da 2. maja, u sklopu treće faze pod nazivom “Evropa – Balkan”, klub startuje iz Pirota, na jugoistoku Srbije. Pirot se nalazi na 30 kilometara od granice sa Bugarskom, koja je članica EU i primenjuje evropske sankcije. Moto klub nije javno najavio da li će učesnici u Srbiju pokušati da uđu iz Bugarske.

RSE je poslao upit moto klubu, ali odgovori nisu stigli do objave ovog teksta. Nije poznato ni koja država je u planu bajkerima nakon Srbije.

Bajkeri su ranije najavili da planiraju da do 1. maja stignu do grada Volgograda, nekadašnjeg Staljingrada, mesta krvave bitke između sovjetskih i nemačkih nacističkih trupa koja je označila prekretnicu u Drugom svetskom ratu.

Bajkeri će nastaviti put ka regionu Donbasa na istoku Ukrajine, poprištu teških borbi, gde će, kako navode, podeliti humanitarnu pomoć civilima i ruskim vojnicima.

Aleksandar Zaldastanov, koji sebe opisuje kao prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, dobio je medalju od predsednika Rusije za ulogu koju su bajkeri odigrali na Krimu 2014.

Pripadnici “Noćnih vukova” učestvovali su i na skupovima podrške Rusiji širom Balkana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x