Balkanska bezbednosna mreža: Neke države Balkana stavile snage PVO u pripravnost

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Split, 14.02.2022. - Americki nosac aviona USS Harry S. Truman usidren kod Splita. Na fotografiji americki vojni avioni F/A - 18 Super Hornet na palubi nosaca aviona. (BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/MO)
Podelite vest

Pojedine države Balkana, među kojima su Hrvatska i Srbija, stavile su snage protivvazduhoplovne odbrane (PVO) u pripravnost nakon pada drona u Zagrebu i čestih dojava o postavljenim bombama u putničkim avionima, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

“Hrvatskoj je u pomoć došao par američkih lovaca F-16C iz 555. eskadrile iz baze Avijano, a lovci srpskog, mađarskog i rumunskog vazduhoplovstva presretali su letove kompanija Er Srbija i Turkiš Erlajns”, navodi se.

U tekstu se podseća da su se nakon pada ukrajinske letelice Tu-141 u noći 10. marta hrvatski politički život i javno mnjenje uzburkali zbog izostanka reakcije NATO integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane.

“Komandno mesto Torehon kod Madrida nadležno je za širi region i tamo se sabiru radarske slike iz nacionalnih sistema vazdušnog osmatranja i javljanja uključujući Rumunski, Mađarski i Hrvatski. Iako su radari u sve tri zemlje bili aktivni, nisu angažovane dežurne snage PVO odnosno lovačka avijacija. U Hrvatskoj to nije bilo ni moguće izvesti jer je par aviona MiG-21 sa aerodroma Pleso u pripravnosti samo od svitanja do sumraka”, dodaje se.

Zbog toga su iz Avijana u Hrvatsku preletela dva aviona F-16C, koji će ostati u dežurstvu starijih Migova 21, dok bude potrebe za njihovim angažovanjem.

Portal navodi i da su Migovi 29 sa batajničkog aerodroma poletali na presretanje aviona Er Srbija na letovima Beograd-Moskva, za koje je prijavljeno da se u njima nalazi bomba.

Zvaničnih informacija o tim presretanjima nema, za razliku od sličnih situacija u okruženju.

“Mađarski lovci Gripen iz baze Kečkemet poleteli su 14. marta na presretanje Erbasa A319 koji je iz Beograda poleteo za Moskvu i za koji je primljena anonimna prijava da je u njemu bomba. Pod nadzorom mađarskih lovaca avion Er Srbije vratio se u vazdušni prostor Srbije i sleteo je na aerodrom ‘Nikola Tesla’, na procedurom predviđeni kontradiverzioni pregled. Iako je jasno da se radi o zlonamernim provokacijama uvek mora da se postupa se po proceduri za takve situacije”, piše u tekstu.

Osim Er Srbije za Moskvu leti Turkiš Erlajns koji je takođe imao problema sa anonimnim prijavama da je u avionu bomba.

“Rumunski F-16 su 22. marta presreli turski putnički avion na ulasku u rumunski vazdušni prostor koji je iz Moskve leteo za Istanbul. Turski Erbas 330 pratili su do izlaska iz rumunskog u bugarski vazdušni prostor. Ranije, 19. marta zabeležno je presretanje sa F-16 Vizerovog aviona koji je leteo iz Gruzije za Poljsku, takođe zbog lažne dojave da se u njemu nalazi bomba”, dodaje se.

(BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/MO)

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x