Bar-kod danas obeležava 50. rođendan, ali ga postepeno zamenjuje QR kod

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Čuveni bar-kod, sistem za identifikaciju proizvoda, koji je doprineo globalizaciji trgovine, danas slavi 50 godina, a postepeno ga zamenjuje drugi sistem identifikacije, Kju ar kod (QR kod), kao bogatiji informacijama.

Za kupce na kasi u prodavnicama, bar-kod se pretvorio u zvuk – bip.

Svakog dana širom sveta vertikalne linije različite debljine budu skenirane šest milijardi puta. Oko 70.000 proizvoda prolazi kroz kase svake sekunde.

Bar-kod, kao “dokument” o identitetu proizvoda takođe omogućava profesionalcima da imaju pristup drugim podacima o proizvodu, izjavila je za Frans pres Lorans Valana (Laurence Vallana), francuski stručnjak za elektronsko etiketiranje.

Bar-kod prvobitno su patentirali Amerikanci Norman Džozef Vudland (Joseph Woodland) i Bernard Silver 1952. godine, ali je tek kasnije usavršen i plasiran na tržište pod podsticajem američkog inženjera Džordža Lorera (George Laurer).

Tako je 3. aprila 1973, bar-kod postao, posle konsultacija između velikih proizvođača i distributera, sistem koji je korišćen za identifikaciju potrošačkih proizvoda.

Taj kod je u Evropi poznat i kao EAN-13 (Evropski broj artikla -European Article Number) ili samo kao 13, broj cifara koji poseduje.

Prvi proizvod koji je skeniran pomoću svog bar-koda, 26. juna 1974. godine u Ohaju, bio je paketić žvakaće gume, sada izložen u Nacionalnom muzeju američke istorije u Vašingtonu.

Međutim, čuveni bar-kod će uskoro zamenici QR kod.

Bar-kod je bio i inspiracija i za određene umetnike, a kritičari su ga smatrali simbolom prekomerne potrošnje ili globalizacije. Neke podseća na rešetke zatvora, ali je QR kod drugačijeg izgleda, površina koja kombinuje crne i bele tačke raspoređene na kvadratu, koji je 1994. osmislio Japanac Masahiro Hara.

QR kod je skraćenica za “kod sa brzim odgovorom” (Quick Response Code). Njegova prednost u odnosu na bar-kod je u tome što može da sadrži mnogo više informacija, kao na primer o sastavu proizvoda, što je neophodno za reciklažu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x