Barikadama u Dadincu protiv MHE priključuju se i ekološke organizacije iz BIH

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: grupa Bitka za Vlasinu
Podelite vest

Fondacija Atelje za društvene promjene (ACT) i Hrabre žene Kruščice se u petak, 10. februara pridružuju  aktivistima udruženja Bitka za Vlasinu i meštanima Dadinca u borbi za odbranu Rupske reke u  Opštini Vlasotince.

“Mještani sela Dadince kod Vlasotinca (Srbija) već gotovo dva mjeseca Rupsku reku brane tijelima. Po danu i noći, na kiši i snijegu.
U svojim istupima u više navrata su isticali da im inspiraciju pruža priča Hrabrih žena Kruščice kod Viteza, koje su 500-ak dana i noći dežurale pored rijeke sprječavajući izgradnju malih hidroelektrana, postavši simbol borbe protiv izgradnje ovih štetnih objekata. Krajem ove sedmice predstavnici nekoliko udruženja Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, uključujući i Ekološko društvo „Bistro-Hrabre Žene Kruščice”, stići će zajedno sa Pravo na vodu kod riječnih saboraca i saborkinja u Dadincu i zajednički dežurati na tzv. ekološkom punktu na ulazu u selo”, piše u zajedničkom saopštenju ekoloških organizacija Bosne i Hercegovine.

Petar Ilić, aktivista neformalne grupe “Bitka za Vlasinu”, rekao je da im dolazak prijatelja iz BIH mnogo znači i najavio zajedničku  konferenciju za štampu u petak 10. februara.

Po njegovim rečima građanima u Dadincu, u organizaciji inicijative “Pravo na vodu”, pridružiće se u petak  i prijatelji eko aktivisti iz udruženja “Sačuvajmo planinske reke Kraljeva” i “Forca” iz Požege.

Stanovnici Kruščice kod Viteza u BIH su od augusta 2017. do decembra 2018. godine danonoćno dežurali pored reke, kako bi sprečili izgradnju dve male hidroelektrane. Maida Bilal iz Kruščice je 2021. goodine  dobila Goldmanovu nagradu koja se dodeljuje zaslužnim aktivistima u borbi za zaštitu životne sredine. Ova nagrada smatra se “Zelenim Nobelom”.

Podsetimo, već dva meseca meštani sela Dadince od izgradnje treće minihidroelektrane “Besko”,  barikadama brane Rupsku reku iz koje pije vodu 15.000 ljudi. Lokalna samouprava u Opštini Vlasotince i nadležna ministarstva prebacuju s jednih na druge  odgovornost za poništavanje na sumnjiv način izdate građevinske dozvole.

Foto: Bitka za Vlasinu

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x