Basta (Elektrane): Nuklearke jedini način za energetsku stabilnost, potrebna američka tehnologija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Pixabay
Podelite vest

Direktor JKP “Beogradske elektrane” Rade Basta izrazio je uverenje da je “nuklearna energija jedini način da se postigne energetska efikasnost i energetska stabilnost u Srbiji”.

Basta je u intervjuu za novi broj nedeljnika Novi magazin rekao da “poziva američke kompanije TeraPauer (TerraPower) i Ekselon Korporejšen (Exelon Corporation) da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji”.

“Tehnologije koje primenjuju ove dve američke kompanije imaju najpovoljnije cene i pružaju maksimalnu bezbednost. Oni nude da za period od sedam godina izgrade i pusti se u rad postrojenje sa kapacitetom od 350, do čak 500 megavata, sa mogućnošću skladištenja energije i sigurnošću koja dosad nije postojala u nuklearnim postrojenjima”, rekao je Basta.

On je naglasio da su ” modularne nuklearne elektrane za sad kao tehnološka inovacija najbolje rešenje i imaju niz prednosti, stvaraju manje radioaktivnog otpadnog materijala, efikasnije su i mnogo lakše mogu da se priključe na svaku energetsku mrežu”.

Prema njegovim rečima, prisustvo Rusije u energetskom sektoru veliko je u Srbiji i “ona bi kao buduća članica Evropske unije (EU) trebalo da pravi partnerstva sa SAD i EU radi uspostavljanja energetske bezbednosne i sigurnosti”.

“Stoga je veoma važno da projekat nuklearnog postrojenja bude američka tehnologija, kao i edukacija naših budućih kadrova”, rekao je Basta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x