BCBP: Vlasti Srbije izvitoperile demokratiju do neprepoznatljivosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (AP Photo/Milos Miskov)
Podelite vest

Viša istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Jelena Pejić Nikić je povodom Međunarodnog dana demokratije oocenila da građani Srbije “nemaju mnogo povoda za slavlje, već za opomenu vlastima koje su demokratiju izvitoperile i očerupale do neprepoznatljivosti”.

Pejić Nikić je za Dnevni evropski servis agencije Beta podsetila da međunarodni indeksi godinama beleže “ono što građani Srbije osećaju na svojoj koži i trpe iz dana u dan”, a to je da je “Srbija zarobljena država s fasadom demokratije”.

“Podela vlasti obesmišljava se svakodnevno. U sistemu su kočnice otkazale, ravnoteža je davno izgubljena”, rekla je viša istraživačica i programska menadžerka BCBP.

Po njenim rečima, osnovne demokratske institucije – izbori i Narodna skupština kao glavno predstavničko telo, nisu u službi građana već u službi partije na vlasti a odgovornost je “misaona imenica”.

Pejić Nikić kaže da se u institucijama i kroz kontrolisane medije “gradi kult ličnosti i forsira jednoumlje, marginalizuje i napada svaki kritički glas, fingira pluralizam”.

Kako je dodala, “građani otupljeni paralelnom realnošću koja se prodaje na kioscima i TV ekranima, ucenjeni i zastrašeni, ne mogu informisano i slobodnom voljom da donose odluke, počev od glasačkog listića”.

“U takvim uslovima, protesti dođu kao suplement za deficit demokratije, ali često sa štetnim sporednim efektima po hrabre učesnike, koji odbijaju da ih od građana srozaju na podanike”, zaključila je Pejić Nikić.

(Ovaj tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke)

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x