Beldoks predstavio filmove u okviru segmenta Meteori

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/BELDOCS)
Podelite vest

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks predstavio je danas filmove selektovane za segment Meteori, kako je navedeno, velikih reditelja čiji je rad poznat po žanrovskim i tehnološkim inovacijama, kao i mladih autora koji ne zaziru od eksperimenta.

“Kao i svake godine selekcija Meteori se sastoji od hrabrih, autentičnih filmova koje odlikuje raznovrsnost i eksperimentalnost u narativnoj strukturi. U selekciji je dvanaest filmova i svi su domaće premijere. Ponosni smo na to što u ovom programu prikazujemo filmove nekih od najvećih svetskih imena arthaus filma kao što su Džejms Bening (SAD) i Apičatpong Virasetakul (Tajanstveni objekat u podne) kao i radove novih, mladih autora koji nude svežu perspektivu i drugačije stilove i forme”, izjavio je umetnički direktor Beldoksa Marko Grba Singh.

U okviru Meteora na ovogodišnjem Beldoksu biće prikazani film Aralkum ukrajinske rediteljke Mile Žluktenko, Skretanja (Detours) ruske umetnice Ekaterine Selenkine, Uspomene sa istočnog fronta (Memories from the Eastern Front) Radua Judea i Adriana Ćoflinka, Saturn i još dalje (Saturn & Beyond) irskog reditelja i pisca Deklana Klarka (Declan Clarke).

Premijerno u Srbiji biće prikazani i Atlantida (Atlantide) italijanskog reditelja i video umetnika Jurija Ankaranija, Džetleg (Jet Lag) kineske rediteljke Ženg Lu Žinjan, Tajanstveni objekat u podne (Mysterious Object at Noon) poludokumentarni film tajlandskog majstora kontemplativne kinematografije Apičatponga Virasetakula, Ravnice (The Plains) australijskog filmskog stvaraoca Dejvida Estila, Breg (Berg), prvi dugometražni film holandske rediteljke Joke Oltar, Komuna (Pariz, 1871) (La Commune (Paris, 1871)) Pitera Votkinsa (Peter Watkins) i Rewind&Play Alana Gomisa i Sjedinjene Američke Države (The United States of America) Džejmsa Beninga.

Jubilarni 15. Beldoks, koji će biti održan od 11. do 18. maja na sedam lokacija u Beogradu, predstaviće premijerno u Srbiji više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina.

Beograd, 26.04.2022. – Ovogodisnji Beldocs festival predstavlja selekciju Meteori koju cine najoriginalniji glasovi savremenog dokumentarnog filma. Filmovi velikih reditelja ciji je rad poznat po zanrovskim i tehnoloskim inovacijama, kao i mladih autora koji ne zaziru od eksperimenta. Poput meteora, ovakve stvari ne vidjaju se cesto i ostavljaju trag. Beldocs festival poziva vas da se prepustite njihovim svetovima. (BETAPHOTO/BELDOCS)

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x