Belgrade Beer Fest ostao dužan honorare, muzičari poručuju “ne pravite se mrtvi”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Cane Smiljanic video printscreen
Podelite vest

Prestižni muzički festival Belgrade Beer Fest koji je prošle godine održan na Ušću od 18. do 22. avgusta, još uvek nije isplatio honorare većini učesnika. Da je u ugovoru koji su potpisivani datum isplate bio 31. avgust 2021. godine, potvrdio je Goran Gale Šepa frontemen Kerbera.

Na spisku prošlogodišnjih učesnika Belgrade Beer Festa bilo je i Bijelo dugme, Galija, Marčelo, Atheist rep. Kerber, Ortodox Celts, Obojeni program, Goblini, E play, Ritam nereda, Del Arno bend, S.A.R.S. Yu grupa, Divlje jagode, Kiki Lesandrić i Piloti, Neverne bebe, Van Gog, Atomsko sklonište i drugi, ukupno 32 izvođača na glavnoj bini.
Ni poznata niška grupa Kerber nije dobila honorar za prošlogodišnji nastup, oni su nastupili 19. avgusta na takozvanommejn stejdžu.
Goran Šepa Gale
Foto: FB oficijena strana
grupa Kerber

“Nije ovo prva godina da imamo problem sa naplatom honorara. Nemam dovoljno informacija da bih komentarisao, danas bi trebalo da se održi neki sastanak u Beogradu povodom tog problema. U svakom slučaju i Kerber je među neisplaćenim muzičarima i solidarišemo se sa svim kolegama koji nisu dobili prošlogodišnje honorare. Delimo istu sudbinu”, kaže za Srbija vesti Gale, frontmen Kerbera.

Prethodnih dana se društvenim mrežama širi otvoreno pismo koje su, kao znak solidarnosti, delili mnogi neisplaćeni učesnici prošlogodišnjeg Beer Festa, među kojima je i grupa Galija.

 

“Učesnici iz solidarnosti prema svim oštećenim učesnicima, grupa Galija podržava sledeću objavu:

Mi, većina bendova koji su 2021. godine nastupili na Beer Fest-u, obaveštavamo javnost da najveći muzički festival u zemlji ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u celosti i prave se mrtvi, ne obaveštavajući nas gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni.

Za razliku od nekih kolega, rok scena nije uznemiravala preterano javnost proteklih godina, iako je i nama, usled pandemije, rad bio onemogućen, pa time i prihodi. Sada, kada su koncertne aktivnosti koliko-toliko vraćene, najveći festival i njegovi sponzori dozvoljavaju sebi ono što ni sa jednim od neuporedivo manjih festivala nije slučaj: da besramno duguje novac ljudima koji su svoj posao pošteno obavili, strpljivo pre toga deleći sudbinu sa svima ostalima koji takođe nisu mogli da rade u prethodnom periodu.

Na ovaj način, Beer Fest – na kome je sviralo preko 60 bendova – nemali broj porodica uvaljuje u finansijske probleme i tretira nas kao stoku koja nije dostojna čak ni objašnjenja. Naše je, valjda, da i dalje ćutimo, čekamo i bavimo se razumevanjem, jer smo tobože manje finansijski ugroženi nego festival tog ranga i njegovi sponzori.

Ovim putem javljamo: mi na to ne pristajemo.

Ukoliko Beer Fest zaista ne preza od toga da na svoje ime baci ovakvu javnu ljagu, čiji će se eho sigurno lepo odraziti na naredne godine, želimo da bude jasno: potrudićemo se da ta ljaga bude sasvim u skladu sa zasluženim – javna i duboka.

Preduzećemo sve aktivnosti koje su u našoj moći da ovo isteramo do kraja, i medijski i putem pokretanja tužbi. Na kraju, ostaje gorko pitanje da li je zaista moguće da je sve to potrebno kako bi se neko naterao na notornu odgovornost i preuzimanje sopstvenih obaveza, jasno definisanih ugovorom.

U njemu stoji da je rok isplate bio 31. avgust 2021. Javnost će od sada biti redovno obaveštavana o toku ovog slučaja, a mi ćemo biti zahvalni svim medijima i pojedincima koji vest objave i pomognu nam da ona stigne do što više ljudi.

Pozivamo sve kolege da solidarno stanu uz nas u ovoj borbi.” piše u otvorenom pismu koje Srbija vesti prenose integralno.

Dok se unajveće rešava pitanje neisplaćenih honorara iz prošle godine, organizatori najavljuju ovogodišnji Belgrade Beer Fest koji treba da se održi od 17 do 21. avgusta, takođe na Ušću.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x