Beloglavi sup – kralj nebeskih svodova hrani se u restoranu – hranilištu na Jadovniku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Udruženje “Jadovnik – netaknuta oaza”, na pragu je da trajno reši status hranilišta beloglavih supova. Tri klanice i većina poljoprivrednih proizvođača odlučili su da životinjski otpad odvozi na Jadovnik. Kroz projekat “Sačuvajmo beloglave supove”, znatno je povećan broj ovih ptica, kojima je pretilo izumiranje.

I supovi siti, ali i vukovi, medvedi, lisice, jazavci, i ovce na broju, a i priroda je čistija, od kada volonteri Udruženja iznose klanički otpad i uginule životinje na hranilište Kašan, na Jadovniku.

“Rešili smo i problem, jer beloglavi sup se hrani tim otpadom, mi znamo koliko taj orao znači za sve naše predele i za celu Srbiju”, rekao je Goran Drobnjak iz Ivanje.

“U našoj MZ Ivanje je stočna pijaca i moj je prijedlog da se locira takvo specijalno vozilo koje će skupljati klanički otpad, otpad životinjskog porijekla; da se locira tu neposredno u blizini stočne pijace”,rekao je Nenad Puzović, predsednik Saveta MZ Ivanje.

Uz svakodnevnu brigu o supovima i drugoj divljači, članovi jadovničkog udruženja poslednjih meseci, kroz projekat ORKE – “Tvoje mesto u Srbiji”, rade i na širenju saradnje sa lokalnim stanovništvom.

„Rezultat na koji smo mi ponosni jeste da je protekle zime preko 2,5 tone hrane životinjskog porekla odvezeno na hranilište, čime smo obezbedili obrok ovim kraljevima nebeskih svodova. Ono što je bitno jeste da su tri klanice i većina poljoprivrednih proizvođača odlučila da se otpad životinjskog porekla odvozi na hranilište”, istakao je Dragan Terzić, UG „Jadovnik- oaza netaknute prirode”.

„Ovo udruženje radi jako veliki i odgovoran posao, trudimo se da pomognemo koliko god možemo, ali, kažem vam opet, zakonska regulativa nam ne daje pravo da im pomažemo s tom svrhom, možda da im pomognemo kao nevladinom sektoru”, napomenuo je Vladimir Babić, predsednik Opštine Prijepolje.

A kako je opstanak hranilišta, za razliku od onih u kanjonu Uvca i Trešnjice, počivao na volonterima i donacijama, namera aktivista je da trajno reše status hranilišta-restorana, koji iz godine u godinu ima sve više zadovoljnih gostiju iz prirode.

„Svake godine radimo monitoring beloglavog supa najmanje dva puta, zadnje tri godine radimo četiri puta; od momenta nalijeganja, odnosno kad krenu u inkubaciju parova pa do polijetanja mladunaca. Samo ću reći podatak da smo sa nekih 35 parova izašli, ove godine smo postigli 55 parova da imamo na inkubaciji, a mladunaca imamo 46″, rekao je Vjekoslav Joksimović, UG „Jadovnik-oaza netaknute prirode”.

Početkom godine predočiće rezultate rada nadležnom Ministarstvu, kako bi uspostavili efikasniji sistem zaštite svih divljih životinja na teritoriji zaštićenog područja „Predeo izuzetnih odlika Ozren – Jadovnik.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x