Beogradsko dramsko pozorište obeležilo 77 godina postojanja, nagrada Milošu Bikoviću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Beogradsko Dramsko Pozorište printscreen
Podelite vest

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) obeležilo je danas 77 godina od osnivanja i tim povodom dodelilo više nagrada članovima pozorišnog ansambla, a glavnu, “Tatjana Lukjanova”, glumcu Milošu Bikoviću.

Direktor BDP-a Jug Radivojević je, obraćajući se prisutnima prilikom uručenja nagrada, rekao da je to još jedna prilika da se svi podsete “koliko je kontinuitet važan”.

“I koliko svi zajedno moramo raditi na očuvanju onoga što su generacije pre nas stvarale”, rekao je Radivojević.

On je kazao da će BDP i u ovoj godini nastaviti sa brojnim premijerama, i “demantovati tezu – da beogradska pozorišta nisu visokog dometa”.

“Mi imamo najviše domete”, istakao je Radivojević i dodao da je BDP prošle godine imao više od 330 predstava u svom prostoru, i više od 50 u gostovanjima, kao i da veruje da će tako nastaviti i u ovoj godini.

Glumac Miloš Biković je prilikom preuzimanja glavne nagrade za doprinos za 2023. godinu, rekao da je “pozorište tačka susreta duha i tela”. Prema odluci Upravnog odbora BDP-a, nagrade za doprinos dodeljene su i u oblastima fotografije, kostima i šminke, šefu rekvizita i majstoru scene, kao i za umetničko ostvarenje.

Specijalna nagrada za partnersku ulogu dodeljena je Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću za uloge u predstavi “Prafaust”.

BDP je osnovano 12. avgusta 1947. godine, odlukom tadašnjeg gradskog Odeljenja za kulturu i umetnost, kao “Gradsko pozorište”, da bi kasnije biti preimenovano u Beogradsko dramsko pozorište.

Kako je rečeno prilikom obeležavanja Dana BDP-a, u tom pozorištu je prethodne godine bilo odigrano 12 premijera.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x