Beskućnici su zaboravljeni i na margini društva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: O.S.R.
Podelite vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, saopštilo je danas da je u okviru programa obeležavanja „75 dana za 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija”, organizovalo dijalog „Lica u situaciji beskućništva – zaboravljeni i na margini društva“.

Skup su otvorili ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanova i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Žigmanov je rekao da je ministarstvo na čijem je čelu održalo četiri društvena dijaloga o tim ljudima, od kojih je jedan bio posvećen, kako je naveo, “deci u uličnoj situaciji”.

“Formiran je i Radni tim za beskućništvo kao rezultat društvenih dijaloga, koga čine predstavnici institucija, organizacija civilnog društva, nezavisnih institucija, predstavnik Tima za ljudska prava UN-a u Srbiji, medija i akademske zajednice”, istakao je Žigmanov.

On je dodao i da su pokrenuta i pitanja koja se odnose na ostvarivanje prava na lična dokumenta, pristup zdravstvenim, socijalnim i drugim uslugama, kao i stambene politike.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je istakla da, u zdravstvenom smislu, briga o fizičkom i mentalnom zdravlju ljudi koji žive na ulicima mora da bude sistematičnija i prilagođena njima.

“Zakonom je propisano da je zdravstvena zaštita dostupna i pristupačna svim građanima”, naglasila je Grujičić.

Dodala je da zato moramo da nađemo način da i ovim ljudima kojima je toliko potrebna medicinska pomoć, pružimo najbolje što možemo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x