Besplatna onlajn sesija ‘Kako postati kupac-proizvođač električne energije’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

prozjumer.rs printscreen
Podelite vest

Besplatna info sesija “Kako postati kupac-proizvođač električne energije”, biće održana, 8. februara od 19 časova, u onlajn izdanju, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine.

Tokom info-sesije građani će biti upoznati sa mogućnostima proizvodnje električne energije za sopstvenu potrošnju putem solarnih panela, potrebnom opremom, trenutnom situacijom u ovoj oblasti, kao i postojećim državnim subvencijama i kreditima banaka za izgradnju solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća, navedeno je u saopštenju.

Zainteresovani građani mogu da se prijave putem linka.

Info sesiju će voditi programski direktor Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić, koji se poslednjih petnaest godina bavi pitanjima životne sredine i održive energetike i jedan od pionira kupaca-proizvođača (prozjumera) u Srbiji Nenad Maričić.

Podseća se da u Srbiji domaćinstva, uvođenjem instituta kupac-proizvođač, mogu da postanu proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, višak proizvedene energije mogu da predaju u mrežu, ali i da koriste struju iz distributivne mreže kada im je potrebna. Zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da domaćinstva mogu da postave solarne elektrane snage do 10,8 kW.

Zbog velikog interesovanja građana, Centar za unapređenje životne sredine je pripremio i pustio u rad portal namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa prozjumera, koji se može pronaći na adresi: prozjumer.rs.

Na portalu se može uraditi i procena potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće, kao i okvirne cene, i to pomoću “solarnog kalkulatora“.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x