Bilčik za Glas Amerike: Prošlo je vreme kada je moglo da se sedi na više stolica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

Izvestilac Evorpskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da se, ako Srbija sedi “u začelju voza za EU”, onda podrazumeva da to sa sobom nosi neke posledice.

On je za Glas Amerike precizirao da unutar EU nema razgovora o prekidu pregovora sa Srbijom, te ukazao da neće biti napretka u pregovaračkom procesu ako ne bude pomaka u domenu vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju spoljne politike sa Briselom – pre svega u domenu sankcija Rusiji.

Izvestilac EP je kazao i da je moguće da strane investicije budu ugrožene zbog aktuelne pozicije Srbije, te poručio da je “prošlo vreme kada je moglo da se sedi na više stolica”.

Upitan o u nacrtu izveštaja o Srbiji u kome je naveo da će tempo pristupanja Srbije EU zavisiti od vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja spoljne politike sa EU, posebno u domenu sankcija Rusiji, on je odgovorio da je važno razumeti da su ove tri stvari isprepletane.

“Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, rad na vladavini prava, demokratiji i reformama, kao i usklađivanje sa pozicijom EU u spoljnoj politici, posebno od kako je Rusija krenula u invziju na Ukrajinu – sve to je povezano”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, što više Srbija bude uradila na reformama, demokratiji i usklađivanju, biće lakše diskusije u dijalogu Beograda i Prištine.

“A što više bude napredovala u dijalogu, biće lakše otvaranje i drugih oblasti u evropskim integracijama. Znači, sve je to povezano u jedan paket, i taj paket se ne može izbeći”, kazao je on.

Upitan ako Srbija ne bude ispunila kriterijume u ovim oblastima, da li će pregovori biti prekinuti ili samo neće biti napretka, on je odgvorio da niko u Briselu ne govori o zamrzavanju pregovaračkog procesa.

“Sve što je do sada otvoreno – tako i stoji, ali ključne odluke su u rukama Srbije. I tu nije reč o spoljnom pritisku, nekom ultimatumu EU, reč je o izboru Srbije”, rekao je on.

Kazao je da je Srbija pre nekoliko godina napravila izbor i sada su okolnosti i kontekst “teški za sve nas”, te da, kako je dodao  “želimo da Srbija bude dosledna svom izboru”.

“Nastavićemo da razgovaramo, nastavićemo da šaljemo iste političke poruke i procenjivaćemo napredak u pregovorima na osnovu izbora koje Srbija bude pravila u domenu spoljne poltitike, dijalogu Beograda i Prištine i unutrašnjim reformama”, rekao je on.

Upitao o i nacrtu izveštaja u kome je iskazao zabrinutost za mnogo stvari povezanih sa Rusijom, on je odgovorio da je “vreme je da se napravi izbor”.

“To je poruka koju šaljemo sve vreme od februara 2022. i neće se promeniti. Srbija mora da izabere”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je suverena zemlja za koju veruje da joj je mesto u EU, i da ima kapacitet da ispuni uslove za članstvo.

“Samo je potrebno doneti neke teške političke odluke. Srbija je, kao suverena zemlja, pre nekoliko godina donela odluku da otpočne pregovore sa EU. I želimo da to uspešno privedemo kraju”, kazao je Bilčik.

Napomenuoje da ceo taj proces “nije kompatibilan sa razvijanjem veza sa ratnohuškačkim, autokratskim zemljama”.

“Da budem veoma jasan – prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica. Ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore”, rekao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x