Biljana Stojković: Crkva traži da se budući građani drže u neznanju, upliv u prosvetu protivustavan

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Profesorka genetike i evolucije na Biološkom fakultetu u Beogradu Biljana Stojković ocenila je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC), zahtevima za izuzeće lekcija o “rodnom i polnom identitetu” iz školskih udžbenika, traži od prosvete da “buduće građane drži u neznanju”.

“Još je gore ukoliko misle da će sve to nestati iz Srbije ukoliko se o tome ne govori. Nauka neće bez borbe predati obrazovanje u ruke crkve. Borba očigledno predstoji”, napisala je Stojković u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

Po njenim rečima, mešanje crkve u obrazovnu politiku je suprotno Ustavu, jer se crkva sada “nametnula kao ključni arbitar u formiranju školskih kurikuluma”.

Crkva i desničari, kako je kazala, ističu da pitanje roda ne pripada biološkoj nauci, ali ona navodi da se razviće pola kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu, ne mora kod svakog pojedinca uklapati u društveno nametnute norme, odnosno rod.

“Odnos između pola i roda jeste realan i uključuje biologiju koliko i psihologiju i sociologiju. O tome govori i Svetska zdravstvena organizacija”, rekla je Stojković.

Ona navodi da je druga zamerka koja se najviše naglašava ta, da lekcija “Rodni i polni identitet” promoviše vrednosti koje izlaze iz domena muško/žensko dihotomije.

“Nije sasvim jasno kako pisanje fenomenu koji postoji u realnosti može uraditi bilo šta drugo osim upoznavanja dece da će kroz život susretati različite ljude i u pogledu roda i u pogledu pola. Naučiće i da drugačije ljude ne posmatraju sa prezirom i mržnjom”, istakla je profesorka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x