BIRODI i Građanski preokret: Usvojiti antibot zakon

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pokrenuli su inicijativu da Srbija dobije “antibot zakon”.

Televizija N1 je nedavno objavila da je na internetu osvanuo interni spisak sa više od 14.000 navodnih bot naloga Srpske napredne stranke (SNS) na društvenim mrežama, sa imenima i prezimenima ljudi koji stoje iza njih.

Sudeći po tom spisku, čija verodostojnost nije potvrđena, u te aktivnosti uključeni su i zaposleni u javnom sektoru iz svih delova Srbije, prenela je ta televizija.

BIRODI i Građanski preokret zatražili su u saopštenju usvajanje “antibot zakona”, kao preduslova za razvoj modernog, građanskog, demokratskog društva u Srbiji.

Pozvali su SNS “da rasformira svoju fabriku botova”, a Vladu Srbije, javna preduzeća, ustanove i lokalne samouprave da izvše internu kotrolu osoba koje su na spisku botova SNS-a”.

Zatražili su od državne revizorske institucije i budžetske inspekcije da naprave kontrole dobijanja i realizacije ugovora između organa vlasti i osoba koje se nalaze na objavljenom spisku.

Traže i da Republičko javno tužilaštvo odredi organ koji bi postupao s tim u vezi, a od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da započne rad na izradi “antibot zakona”.

Od Zaštitnika građana, Agencije za sprečavanje korupcije i poverenice za ravnopravnost traže da naprave izveštaje sa preporukama i pokretanu postupke iz svoje nadležnosti.

Televizija N1 je pre dva dana objavila da informacije (o botovima) koje su dospele u javnost niko od naprednjaka nije ni potvrdio ni demantovao.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x