BIRODI: Inicijativu protiv pritiska na televizije REM razmatrao kao prijavu protiv N1 i Nova S

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/)
Podelite vest

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o njegovoj inicijativi za monitoring rada Nove S i N1, da bi se otklonila mogućnost pritiska pred dodelu pete nacionalne frekvencije, raspravljao kao da je u pitanju prijava podneta protiv tih televizija.

BIRODI je tu inicijativu podneo REM-u u novembru prošle godine, povodom izjava poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Nebojše Bakareca da te dve televizije vode “hibridni rat protiv države”.

U saopštenju je navedeno da je na sednici Saveta REM-a 13. aprila, tačka dnevnog reda koja se odnosi na inicijativu BIRODI-a formulisana kao da je podneta predstavka ili prijava protiv te dve kablovske televizije zbog prekršaja nekog od pravnih akata za koje je nadležan REM, te da je nadležna služba REM-a izradila izveštaj o kojem je na toj sednici trebalo da se odlučuje.

BIRODI navodi da je tražio da REM utvrdi da li je tačne tvrdnje Bakareca da ova dva kablovska kanala vode “hibridni rat protiv države”, što može “predstavljati pritisak tog narodnog poslanika na Savet REM-a pred donošenje odluke o petoj nacionalnoj frekveciji”.

“Ovo nije prvi put da Savet REM-a u prikazima dnevnog reda na neprecizan i netačan način način formiliše tačke dnevnog reda koje se tiču BIRODI-a. Želimo da verujemo da je to manjak potrebnog znanja, a ne loša namera”, navodi se u saopštenju.

BIRODI je nakon istupa Bakareca pozvao REM da “pokaže postojeće ili sprovede novi monitoring programa N1 i Nova, te upozna javnost sa nalazima o izveštavanju ova dve kablovske televizije po istom zakonskom osnovu po kojem su… bile deo monitoringa tokom izbornog procesa, odnosno na osnovu kojeg je sprovedena analiza serijala ‘Decenija vlasti'”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x