BIRODI: Neodgovarajuća metodologija REM-ovog monitoringa televizija tokom izbora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da se stavovi članova Privremenog nadzornog tela (PNT), koje su izabrale opozicione stranke i organizacije, podudaraju sa njegovim nalazima o metodologiji Regulatornog tela za elektronske medije (REM) monitoringa televizija tokom izbornog procesa koja je “neodgovarajuća”.

“Nakon uvida koji je BIRODI imao u dokument ‘Stavovi članova Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje izabrani od strane stranaka i organizacija iz opozicije o završnom izveštaju REM-a za izbore 2022. godine’ jasno se vidi podudarnost ocena o neodgovarajućoj metodologiji REM-a sa kojom je monitorisano izveštavanje pružalaca medijskih usluga kada su u pitanju”, saopštio je BIRODI.

Kako je navela ta organizacija, postojao je “neadekvatan izbor pružalaca medijskih usluga, koji su bili predmet monitoringa”.

“Naime, pri selekciji pružalaca medijskih usluga nije se vodilo računa o kriterijumima koje je OSCE naveo u svom vodiču, a koje je REM naveo kao okvir za selekciju pružalaca medijskih usluga koje će monitorisati”, precizirano je.

Tako je, dodaje se, “dobijen uzorak, koji je obuhvatio televizije sa nacionalnim pokrivanjem – N1, Nova S, Insajder i Al Jaseera, a izostavljanjem kablovskih kanala koje su dostupni samo korisnicima MTS kablovske mreže REM je prekršio OSCE kriterijume”.

“Postizborno istraživanje javnog mnjenja BIRODI-a je pokazalo da su korisnici MTS mreže statistički značajnije glasali za stranke vlasti, odnosno njenog kandidata za predsednika Republike, dok je diverzitet glasanja bio značajno veći kod onih građana, koji su se informisali putem kablovskih kanala N1 i Nova S”, navedeno je u saopšenju.

Pokazalo se i “neadekvatno definisanje tonaliteta predstavljanja”. BIRODI je ukazao, a to je i ocena članova PNT koje su imenovale opozicione stranake i organizacija, “da način merenja tonalitata prema REM metodologiji nije bio precizan”, navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno, “REM-ovo definisanje tonaliteta – način predstavljanja aktera u TV prilogu- pozitivno, negativno, neutralno – je za rezultat imao nalaze koji se ne poklapaju sa nalazima do kojih došli posmatračka misija ODIHR-a i BIRODI, a koji se međosubno poklapaju u najvećoj meri”.

“Stavovi članova Privremenog nadzornog tela i BIRODI-a se poklapaju i kada je u pitanju diskreciono odlučivanje Saveta REM-a da se pristupi analizi serijala Decenija vlasti i način kako je to urađeno od strane odgovarajuće službe REM-a, kao i da se ne uradi analiza emisije ‘Meta porodica’ koja je emitovana na TV Pink”, saopštio je BIRODI.

Ta organizacija je pozvala članove skupštinskog Odbor za kulturu i informisanje da većinski podrže organizovanje javnog slušanja na temu medijskog monitoringa koji je sproveo REM tokom izbornog procesa.

“To će biti prilika da se uočene greške otklone i na vreme sprovedu aktivnosti koje će da unaprede integritet izbornog procesa u delu monitoringa izveštavanja medija tokom izborne kampanje”, poručio je BIRODI.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x