Birodi: Nula negativnih sekundi u izveštavanju o Vučiću na RTS-u i tv Hepi za četiri meseca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: screenshot/ YouTube
Podelite vest

Monitoring pružalaca medijskih usluga, koje je nakon završenog konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija izvršio Biro za društvena istraživanja (Birodi), pokazao je da je “dodela frekvencija za nacionalno pokrivanje bila u funkciji očuvanja industrije populizma”, saopšteno je danas.

Birodi navodi da je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodna četiri meseca bio prikazan na “promotivan način” u proseku sa 76 odsto vremena, a da je u istom periodu u dnevnicima na televizijama RTS i Hepi prikazan “sa nula negativnih sekundi”.

“Nalazi monitoringa dnevnika za period od 1. decembra 2022. godine do 30. marta 2023. godine pokazuju da sistem industrije populizma u Srbiji opstaje i nakon nove raspodele nacionalnih frekvencija. Na to ukazuju da je Aleksandar Vučić kao predsednik Republike dominantni akter u analiziranim medijima sa deset puta više vremena od premijerke i tri puta više od svih ministara”, navodi se u saopštenju.

Birodi navodi da je to suprotno Ustavnim ovlašćenjima Vlade Srbije i predsednika Republike, kao dva dela izvršne vlasti.

“Uz to, predsednik Republike je u proseku predstavljen na promotivan način sa 76 odsto pozitivnog vremena, od toga na Pinku 88,2 odsto, 81,9 odsto na B92 i 77,9 odsto na RTS-u”, piše u saopštenju.

Birodi navodi da je monitoring centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom, i televizije N1, sproveden po međunarodno uporedivoj metodologiji slovačke organizacije MEMO 98.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x