Biščević: Nismo zabranili Vučiću posetu Jasenovcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Hido Biščević izjavio je da “što se tiče navodno planirane privatne posete predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića Jasenovcu, ključno je prihvatiti da ni u jednom trenutku nisu poštovane i sprovedene standardne diplomatske procedure, te dakle, nije reč o ‘zabrani’, kako se to u Srbiji uglavnom interpretira”.

“Nema Hrvatska ništa protiv posete Jasenovcu, jer je Hrvatska svoj odnos spram Jasenovca davno i višekratno definisala – iskazujući pijetet prema žrtvama i osuđujući počinjene zločine – ali kad za to bude trenutak i kad se steknu uslovi, i na način koji neće izazvati nove polarizacije, na način koji će jačati razumevanje, na način koji će voditi računa i o uzajamnosti”, rekao je Biščević, za novi broj nedeljnika NIN.

Dodao je da govori o tome da se godinama onemogućava poseta bivših hrvatskih ztočenika logorima u Vojvodini, kao i o pitanju nestalih osoba.

“Pokušavam da budem objektivan, pokušavam prepoznati da je pri tom Hravatska, i u ovom konkretnom slučaju, manje više instrument, poligon za odmeravanje snaga političkih struja u samoj Srbiji, jednako kao što je to slučaj i s odnosom Srbije spram nekoliko drugih pitanja u regiji”, rekao je.

Biščević je naveo da Hrvatska i Srbija žive i verovatno će još dugo živeti u paralelnim istorijama povijestima.

“Živeli bi i Francuzi i Nemci ,da Nemačka nije prošla kroz svoju istorijsko-političku i socio-psihološku katarzu koja joj je omogućila, uz ostalo, da postane demokratska zemlja i uvažena članica demokratske zajednice naroda”, rekao je Biščević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x