Bivši radnici propalih firmi u Kuršumliji : 20 godina svi obećavali, niko nije ispunio

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Oko 150 bivših radnika propalih firmi u Kuršumliji i danas štrajkuje u opštinskoj sali. Oni zahtevaju od države da im isplati zaostale zarade za koje većina ima pravosnažna sudska rešenja. Kažu da su u proteklih skoro dvadeset godina dobili mnogo  obećanja od političara, ali ni jedno nije ispunjeno. Poslali su otvoreno pismo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Isplatu zaostalih zarada sa kamatom i povezivanje radnog staža radi odlaska u penziju u Kuršumliji čeka 922 ljudi.

Svi su bivši radnici četiri, nekada uspešne kuršumljiske firme, koje su u međuvremenu propale.

Jedna je privatizovana, tri su još uvek u državnom vlasništvu.

U sali opštine Kuršumlija danas je bilo oko 150 bvših radnika bivših firmi.,

Dušanka Todorović je bivša radnica konfekcije „7.juli“, kaže da su podržavinja radnika ove firme oko 11 miliona dinara.

„ Od 2002, 2003, 2004. godine čekam zaostale plate. To sam predala sudu, sve su izvršne, pravosnažne, sudske presude. Dvadeset godina kako čekamo naplatu na naš zarađeni novac“, kaže Todorović.

Milorad Obradović je bivši radnik „Metalca“

„U ovoj zemlji, čini mi se, ni sud ne vlada. Ništa. Nema zakona. Mi smo sudske presude dobili od Opštinskog, Okružnog suda, Apelacionog, Trgovinskog suda, jel da idem u Hag da se žalim, kome da se žalim?”, ističe i dodaje  da je presudu imala i njegova supruga koja je preminula i nije dočekala novac koji je s mukom zaradila.

Radi se o ljudima u šezdestim i sedamdesetim godinama, neko štrajkuje glađu, a nekome zdravlje ne dozvoljava. Odlučni su u jednom – neće odustati.

Nebojša Krstić je odbornik GG „Spasimo Kuršumliju, vreme je“ i poverenik, takođe bivši radnik kome se duguje.

„Imali smo planove da blokiramo magistralni put Niš-Priština. Zbog zdravstvenog stanja tih ljudi, a i zbog cele situacije u Republici Srbiji odustali smo od toga. Ljudi su pribegli štrajku glađu u Sali Opštine Kuršumlija. Mislim da neće od toga da odustanu do ispunjenja svih zahteva“, kazao je Krstić.

Obratio im se i predsednik opštine Vojimir Čarapić koji im je rekao da je Vladi Srbije uputio dopis. Osim medija koje pozdravljaju aplauzom, za sada nema reakcija vrha vlasti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x