Bivši radnici RK ‘Beograd’ očekuju da im država isplati tri miliona evra za otpremnine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Insajder video printscreen
Podelite vest

Udruženje akcionara, deoničara, poverilaca i bivših radnika kompanije Robne kuće “Beograd” i preduzeća Robne kuće “Beograd” očekuje da im država za otpremnine isplati 65 evra po godini staža, odnosno ukupno oko tri miliona evra, kako je dogovoreno sa predstavnicima vlade, rekao je danas predsednik tog udruženja Dragan Skakovski.

“Od države očekujemo da nam nadoknadi razliku između ranije isplaćenih 135 evra i 200 evra koliko su bile otpremnine po posebnom programu. To bi ukupno trebalo da iznosi oko tri miliona evra”, rekao je Skakovski za Betu.

Naveo je da je isplata dela duga iz stečajne mase dogovorena 26. januara, a ostatak će biti namiren iz viška stečajne mase, kao i dug vlasnicima deonica, od 81 milona dinara po okončanju sudskih postupaka. Sada se utvrđuje spisak radnika koji bi trebalo da dobiju taj deo otpremnine, jer ih je prvobitno bilo oko 11.000, među kojima je bilo dosta nepoznatih lica koja uopšte nisu radila u tom trgovinskom lancu.

Očekuje se da se na spisku nađe oko 2.400 radnika i njihovih naslednika, koji bi trebalo da dobiju po 1.300 evra u proseku, jer im je radni staž u proseku iznosio oko 20 godina.

Kompaniju RK “Beograd” činile su robne kuće u oko 30 gradova u Srbiji i Crnoj Gori, kao i distributivni i poslovni centar sa oko 240.000 kvadratnih metara prostora, a preduzeće je osnovano i za četiri robne kuće u Bosni i Hercegovini.

I kompanija i preduzeće otišli su u stečaj u maju 2002. godine, a radnici se od tada bore za svoja prava po osnovu minulog rada i kupljenih deonica. Nekadašnji najveći trgovinski lanac u Srbiji Robne kuće “Beograd” prodat je kompaniji Verano motors za 360 miliona evra, koliko je izlicitirano nakon početne cene od 140 miliona evra.

Kupac i vlasnik Verano motorsa Radomir Živanić rekao je tada da su Robne kuće “Beograd” bile treći lanac po veličini u Evropi, a broj jedan u Istočnoj Evropi, te da želi da im povrati stari sjaj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x