Blokiran saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Učesnici skupa “Srbija protiv nasilja” blokirali su nešto posle 17.30 saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine uoči početka petog protesta koji će biti održan tačno mesec dana nakon što je 13-godišnji učenik ubio devet đaka i radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Okupljeni su ispunili obe trake ispred parlamenta, od raskrsnica Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, do spomenika Nikoli Pašiću.

Kako javlja reporter agencije Beta, građani i dalje pristižu na plato ispred zgrade republičkog parlamenta iz pravca Bulevara kralja Aleksandra i Terazija.

Studenti više beogradskih fakulteta, noseći transparente kojima pozivaju na suprotstavljanje svim vidovima nasilja, pridružili su se danas okupljenima ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda.

Za razliku od prethodna četiri okupljanja, na današnjem je ispred zgrade parlamenta postavljena bina sa koje je, po najavi organizatora, planirano obraćanje većeg broja glumaca, novinara i drugih javnih ličnosti.

Deo okupljenih skandira “ostavke, ostavke”, a mnogi nose i majice na kojima pišu neki od zahteva protesta.

Za saobraćaj su zatvoreni deo Bulevara kralja Aleksandra, kao i obližnje Takovska i Kneza Miloša, kao i Ulica srpskih vladara.

Građani su ispunili obe trake saobraćajnice ispred parlamenta, a okupili su se i u Pionirskom parku kao i pored spomenika Nikoli Pašiću.

Oni nose transparente kojima se vlasti pozivaju da ispune zahteve protesta.

Učesnici skupa okupili su se ispred Doma Narodne skupštine a planirano je da se od zgrade parlamenta pođe u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom, preko Trga Slavija i Ulicom kralja Milana do Trga Nikole Pašića i Pionirskog parka, čime će biti napravljen “prsten” oko zgrade Predsedništva.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je ranije građane da na protest ponesu po cvet kojeg će ostaviti kod zgrade Predsedništva.

On je najavio da će sa velike bine koja će biti postavljena ispred parlamenta govoriti “žrtve režima” i javne ličnosti, među kojima i glumica Svetlana Bojković.

Zahtevi protesta su smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje pojedinih provladinih štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje.

Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicone parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, ali oni naglašavaju da protest nije politički.

Protest je prvobitno bio najavljen za petak, 2. jun, ali je pomeren za subotu, između ostalog jer su pojedine desno orijentisane organizacije u isto vreme najavljivale okupljanje u centru Beograda zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Te organizacije su, u međuvremenu, skup takođe pomerile za subotu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x