Blokiran saobraćaj na delu auto-puta kroz Beograd

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/DS
Podelite vest

Saobraćaj ispred centra Sava na Novom Beogradu, na delu auto-puta kroz Beograd je blokiran danas u 14 sati.

Ulica Milentija Popovića, koja je ispred Sava centra i iznad auto-puta, još uvek nije blokirana.

Okupljenih nekoliko hiljada gradjani na taj način protestuju protiv kompanije Rio Tinto i traže zabranu eksploatacije litijuma u Srbiji. Gradjana ima vidno manje nego prošle subote na početku blokade.

Na skupu ni danas nema policije.

Protest se održava treću subotu zaredom, a jedan deo organizatora je odustao od protesta nakon usvajanja dva, kako su naveli, ključna zahteva – povlačenje zakona o eksproprijaciji i usvajanje izmena zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Pred početak blokade saobraća, predstavnik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da su zahtevi brisanje projekta Jadar iz prostornog plana grada Loznice i zabrana eksploatacije litijuma.

On je najavio da će ovaj vid protesta biti nastavljen ukoliko se projekat kompanije Rio Tinto ne izbriše iz svih prostornih planova.

_____________________

U Novom Sadu blokiran kružni tok izmedju dva bulevara, najavljena i šetnja do Mosta slobode

Treću subotu zaredom Novosadjani su se u organizaciji više ekoloških udruženja okupili u znak protesta zbog mogućeg otvaranja rudnika litijuma Rio Tinto u dolini Jadra, a danas su, kako je i najavljeno, blokirali kružnu raskrsnicu na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla.

Na blokadi je okupljeno više stotina gradjana, a u blizini nije vidljivo prisutvo policije.

Jedan od organizatora protesta Miran Pogačar rekao je da je planirana i šetnja do Mosta slobode, gde će se okončati današnji protest.

Proteste organizovane prethodne dve subote u Novom Sadu obeležili su incidenti, prvi put na mostu Duga, a poslednji put na Mostu slobode, kada su grupe mladića napale demonstrante i potom pobegle sa blokade kada su ih okupljeni gradjani pojurili.

Tom prilikom je snimatelj Nezavisnog društva novinara Vojvodine Vladimir Šper isprskan biber sprejom. U tučama je povredjeno više osoba.

Inicijativa Ekološki ustanak pozvala je gradjane da i danas blokiraju saobraćajnice širom Srbije na sat vremena, dok je inicijativa Kreni promeni odustala od organizacije slavlja na beogradskom Trgu Republike jer su ispunjena dva inicijalna zahteva protesta – Zakon o eksproprijaciji je povučen a Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je izmenjen.

Kao cilj novih blokada organizatori su naveli “proterivanje” kompanije Rio Tinto iz Srbije.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da će blokade biti organizovane na ukupno 50 lokacija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x