Informer ozbiljno prekršio Kodeks novinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook Nezavisno udruženje novinara Srbije
Podelite vest

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas u Beogradu da je tabloid Informer objavljivanjem intervjua sa osuđenim silovateljem “ozbiljno” prekršio Kodeks novinara Srbije i da u tom tekstu nema nijedne informacije koja je u interesu javnosti.

“Ovo je ozbiljno kršenje kodeksa novinara, čovek je odslužio kaznu pa po tom principu ima pravo da daje izjave u medijima, ali tu se postavlja pitanje odgovornosti novinara kao i posebne pažnje novinara dok radi tekstove”, izjavio je Bodrožić agenciji Beta.

Dodao je da žrtve prolaze kroz novu traumu, te da to novinar mora da ima na umu kad ovakve stvari objavljuje.

“To zagađivanje javnog prostora je dugo prisutno i ovo je možda kulminacija. Ljudi ne vode računa o javnom interesu nego o klikovima i tiražima”, rekao je on.
Dodao je da bi tužilac mogao da proveri da li je prekršen neki zakon.

______________________________

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da je nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem u dnevnom listu Informer.

 

 

“UNS ističe da tvrdnja Informera da se ‘intervjui poput ovog rade svuda u svetu – da bi narod video kako razmišljaju zločinci’ nije opravdanje za objavljivanje medijskog sadržaja u kome silovatelj evocira detalje krivičnog dela, jer se time žrtva ponovo traumatizuje”, naveo je UNS u saopštenju.

To udruženje je dodalo da razgovor sa bivšim osuđenicima ili sa onima koji izdržavaju kaznu nije zabranjen ali da Kodeks novinara obavezuje novinare i medije na duh saosećanja sa žrtvama, koje niko ne sme uznemiravati.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x