Bodrožić (NUNS): Oko 98 odsto sredstava sa konkursa ide lokalnim medijima pod uticajem vlasti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: O.S.R.
Podelite vest

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je danas da 98 odsto sredstava na konkursima za sufinansiranje lokalnih medija odlazi portalima koji su “pod direktnim uticajem vlasti”.

Bodrožić je na panelu “Budućnost je lokalna – Lokalni mediji za bolje društvo” u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu kazao da su medijski zakoni u Srbiji popravljeni, da su relativno dobri i usklađeni sa EU, ali da je njihova primena “očajna”.

“Sama vlast se trudi da ih obesmisli”, rekao je Bodrožić.

Prema njegovim rečima, broj medija bi mogao da pokaže da u Srbiji postoji pluralizam i dodao da “zapravo nikada nije bilo manje pravih lokalnih medija”.

“Svakoj slobodnoj redakciji uskraćene su izjave državnih i lokalnih funkcionera, uskraćeni su im oglasi,…”, kazao je Bodrožić.

Istakao je i da se na dnevnom nivou beleže desetine teških pretnji novinarima, posebno na društvenim mrežama, kao i da je broj pritiska na novinare u porastu iz godine u godinu.

Predsednica Sidikata novinara Hrvatske Maja Sever istakla je da je u Hrvatskoj situacija “vrlo loša” i ocenla da je većina aktera na lokalnoj medijskoj sceni svesna da se nešto mora promeniti.

Naglasila je da većina lokalnih medija u Hrvatskoj direktno zavisi od finansiranja iz jedinica lokalne samouprave, ali da su konkursi netransparentni, gde se često ne zna po kojim kriterijumima, kao i ko tačno određuje kome će se dodeliti novac sa konkursa.

“Sredstva su se dodeljivala onima koji lepo pišu o vlastima, zaboravljajući da je to novac svih građana”, naglasila je Sever.

Generalna sekretarka udruženja BH novinari Borka Rudić istakla je da u Bosni i Hecegovini ne postoji sistem po kome deluju lokalni mediji, što, kako je ocenila, ostavlja širok prostor za zloupotrebe.

Naglasila je da u Bosni i Hercegovini postoji pluralizam medija, ali da ne postoji pluralizam informacija.

“Mediji su vrlo često sredstvo propagande, a ne sredstvo informacija”, rekla je Rudić.

Špela Stare iz Društva novinara Slovenije kazala je da u toj zemlji postoji više od 2.000 medija, od čega su oko dve trećine na lokalu.

Naglasila je da skoro sve lokalne samouprave imaju svoje novine ili portal, koji se direktno finansiraju iz tih samouprava, pa samim tim nemaju dovoljno uređivačke slobode.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x