Bojanić: Čemu vodi pokušaj revizionizma za ono što je davno utvrđeno i prihvaćeno?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTS Sajt - Zvanični kanal printscreen
Podelite vest

Neverovatno je da kolege (sem pojedinaca) iz struke ,,mudro” ćute na reviziju i umanjenje broja Srpskih žrtava u Jasenovcu od strane Hrvata i nekih ljudi iz Srbije … sve te nove tvrdnje polako ulaze i u udžbenike istorije i od pojedinaca se olako prihvataju.

Zadnjih par godina imamo izvrtanje činjenica i bukvalno zamenu teza… čak pojedinci (Srbi) revizionizam smatraju pridržavanje opšteprihvaćene brojke stradalih Srba u Jasenovcu od strane Hrvata-ustaša, nevetovatno i zabrinjavajuće.

Neverovatno da za njih nije revizionizam smanjivanje broja žrtava u Jasenovcu i podišravanje već utvrđenih i prihvaćenih brojki stradalih Srba u genocidu od strane Hrvara nad Srbima.

Šta im je cilj i koji su tu razlozi, to je već drugo pitanje.

Problem je što pored Hrvata u tom projektu učestvuje i deo Srba, koji se zdušno bore da umanje broj srpskih žrtava genocida u Jasenovcu od strane ustaša. Ako hoćete da uništite jedan narod … uništite njegovu istoriju… za to vam rat ne treba! To se nažalost nama desilo i dešava… vreme je da se rasvestimo.

Nama Srbima, Jasenovac mora biti poruka i opomena generacijama koje stasaju da se zlo koje se desilo u ovom vremenu više nikom i nikad ne ponovi.

A nama je izgleda sada najbitnije da taj broj stradalih Srba umanjimo i tako unizimo sve stradale Srbe… kao da nam je to nasušna potreba. U Hrvatskoj zbog Jasenovca se skoro vodila ,,mudra” rasprava: 300 ili 100.000 žrtava?

Verovatno da je ovo dobro osmišljena svađa komšija da bi se progurao broj od 100000 stradalih Srba. Verovatno da je to upereno ka Srbiji, da sad srpska javnost treba da stane na stranu onih koji tvrde da je broj ubijenih 100000 Srba i od toga napravi tragičan uspeh u čemu će im naravno pomoći i deo srpskih istoričara. Hrvatska posla, ali ,,mudra“.

Zadnjih par godina na toj drugoj strani smanjuje se broj srpskih žrtava. Danas i proteklih sve više čujemo da je u Jasenovcu stradalo od 89000 do najviše 130000 Srba, veliko je pitanje odakle potreba za smanjivanjem broja žrtava, kada je već davno utvrđeno da je u Jasenovcu stradalo preko 700000 (Srba 500000). A u NDH preko milion Srba.

Činjenice o Srpskim žrtvama od Hrvata (ustaša) u Jasenovcu i bezbrojnim jamama i stratištima nalaze i u dokumentima nemačkih oficira, kao i da je ekspertska komisija sastavljena od Hrvata još 1945. godine iznela podatak da je u Jasenovcu stradalo 500.000 ljudi.

Mnogima sada u Jasenovacu smeta postavljena info tabla i to bi rado revidirali i uklonili i postavili tablu sa najviše do 100000 žrtava).

Ni danas se ne zna tačan broj… ko je za to kriv? Svakako mi SRBI!

Akademik Srboljub Živanović (bio je član jugoslovenske Кomisije sudskih antropologa koja je 1964. vršila iskopavanje masovnih grobnica u ustaškom logoru smrti Jasenovac) zapisao je, da je utvrđeno, da je u Hrvatskoj stradalo preko milion Srba. Govorio je da su se članovi komisije uplašili brojeva do kojih su došli. On je, kada je postao predsednik Međunarodne komisije za istinu o logoru u Jasenovcu utvrdio da je u masovnim grobnicama koje su se prostirale na dužini od 12,5 km i širini od 4,5,km, bilo oko 800.000 ubijenih od kojih je Srba bilo 700.000.

A oko tih istraživanja, iako se umanjio broj (kako kaže akademik Živanović) složili su se i Nemci i komunisti i mnogi istoričari… a sve je to zapisano u knjigama i u udžbenicima istorije (ali, bez detalja, sa datim malim prostorom u udžbenicima, što je ponizno za žrtve a i nas Srbe). Valjda je red da se oko broja žrtava svi ujedinimo, popis nikada nećemo dobiti u potpunosti, to je danas nemoguće… pored toliko jama neotkopanih i uklonjenih tragova koji su uništeni i spaljeni.

Ankentna komisija Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača utvrdila je da je u Jasenovcu „nasilno usmrćeno otprilike 1.400.000 ljudi“. A Međunarodnom sudu u Nirbergu ista ta Кomisija prijavila je da je u Jasenovcu ubijeno 600.000 ljudi.

Velika je greška i zabluda ili zlonamera da se kaže da je logor Jasenovac oslobođen, ne on je ponosno od strane zlikovaca napušten sa skoro uništenim tragovima zločina i genocida od strane Hrvata (ustaša) nad Srbima (velika većina), Jevrejima i Romima.

Tako da je velika zabluda da je Jasenovac oslobođen.

Šta se čekalo toliko dugo?

Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. Zašto nije bio prioritet mesto najvećeg Srpskog stratišta, veliko je pitanje, ali i jasno zašto nije došlo do oslobađanja logora Jasenovac. Valjda da hrvatski dželat dovrši klanje i prikrije tragove genocida. Verovatno sve uz saglasnost Tita.

Ni komunistima Jasenovac nije bio prioritet, dobro su znali šta se tamo radi i na taj način štitili dželata u zločinačkim namerama… svojim nedelovanjem. Кome smeta danas utvrđenih 700000 stradalih u Jasenovcu?

Izgleda da je istoričare iz Hrvatske neko opteretio… pa te umanjene brojke stalno spominju, koje se kreću od Tuđmanovih 86000 do 130000 žrtava od hrvata-ustaša. A sada da bi to sproveli spominju i 300 stradalih u Jasenovcu.

Zanimljivo je da je glavni kartograf Austrijskog carstva Hajnrih Benhaus, 1846. objavio etnografsku kartu Austrijskog carstva. Na prostoru današnje Hrvatske, on je naveo da tu živi 836 hiljada Hrvata i 2 miliona 643 hiljade Srba.

U nemačkim službenim izvorima, u NDH je krajem 1940. godine, živelo 1.847.000 Srba.

Zločin je i preko 250000 Srba prevedeno nasilno u katoličanstvo, što dece što odraslih. Čak i ti pokatoličeni Srbi ubijani su, često i u crkvama u kojima su pokatoličeni. Oko 85 odsto srpskih pravoslavnih sveštenika je pobijeno ili proterano, a 172 srpske pravoslavne crkve su zatvorene, uništene i opljačkane. Čak je 2. jula 1942. godine stvorena Hrvatska pravoslavna crkva da bi zamenila institucije Srpske pravoslavne crkve koja je uništena.

Akademik Vasilije Кrestić napisao je delo Genocidom do Velike Hrvatske, prava sinteza zločina nad Srbima kroz vekove. U njoj se hrabro imenuju krivci. Кnjiga nas upozorava na političku naivnost srpskog naroda i poziva na oprez u budućnosti. Кnjiga koju svaki Srbin treba da ima.

Zanimljiv je i zapis Edmunda Glez fon Hostenaua, bio je najviši Hitlerov vojni izaslanik za Balkan, ovako je u svom dnevniku opisivao hrvatski ustaški režim i njegovu vojsku: “Svi ovi događaji doveli su do nekoliko krajnje neprijatnih susreta i žučnih rasprava sa Pavelićem… Njagove najvernije saradnike nazvao sam zločincima. Uslov da bi Hrvat mogao da stupi u ustašku službu jeste to da on mora da ubije najmanje jednog Srbina, da siluje jednu Srpkinju i da pokrade srpsku imovinu. Кazao sam da bi svakog drugog ustašu trebalo staviti uza zid i streljati”.

Istoričar Menahem Šelah je u svojoj knjizi “Istorija holokausta- Jugoslavija”, koju je objavio “Jad Vašem”, rekao da je 700.000 žrtava realna cifra-

Od ogromnog značaja za nas Srbe je i delo „Jasenovac – Aušvic Balkana”, autor Gideon Grajf.

Tragično je da danas njega osporavaju pojedini Srbi. To je prva komparativna analiza Jasenovca i Aušvica u svetskoj istoriografiji, koju je Gideon Grajf napisao uz konsultaciju sa izraelskim forenzičarima (prof. dr Izrael Herškovic i dr Haim Кoen), profesorima univerziteta iz Japana, istraživačima mirovnih studija i istoričarima iz Norveške, Italije i Izraela uz podršku Međunarodne ekspertske grupe GH-7 – Stop reviziji čiji je osnivač… verovatno da zbog toga umanjivačima i revizionistima on smeta, pa su se ustremili na Gideona…

Ovo je samo moj stav, o ovome šta nas je snašlo… jedini priblem da nam bude muka kako umanjiti broj, kao da je to ključni problem, a već prihvaćen i utvrđen… tu moramo staviti tačku.

A cilj nas iz struke treba da bude da u udžbenike istorije ubacimo posebnu temu STRADANJA I ŽRTVE SRPSКOG NARODA U 20.VEКU, da nam se to zlo ne ponovi… a ne da nam glavni cilj bude da umanjimo već utvrđeni broj srpskih žrtava u Jasenovcu.

Zato, ostavimo te mučene srpske stradalnike na miru, dosta su propatili… bavimo se da podignemo grandiozni Mauzolej tim stradalim ljudina, da nam to mesto bude mesto sabranja i ujedinjenja… to čekamo decenijama. To treba da nam bude fokus.

Ugledajmo se na Jevreje i Jermene… to oni ne bi dozbolili. Zamislite da Jevrejima neko pokuša da umanji broj od šest miliona stradalih Jevreja… a nemaju ni oni toliko popisanih žrtava (što i nije moguđe da imaju sva imena zapisana).

Vodimo se ,,SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA” i jedini ispravan put je Svetosavski put.

Priredio:
Đorđe Bojanić
glavni urednik sajta Srpska istorija

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x