Borko Stefanović: Francusko-nemačkim predlogom kosovski problem ‘dobio na ubrzanju’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik skupštinskog odbora za spoljne poslove Borko Stefanović. Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
Podelite vest

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je da je kosovski problem francusko-nemačkim predlogom “dobio na ubrzanju i dodatnoj težini” u odnosu na stanje u vreme Briselskog sporazuma.

“Do toga smo došli jer su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka (SNS) deset godina samostalno vodili pregovore o Kosovu i Metohiji bez razrađenog plana i pregovaračke platforme. Ovo je nadstranačko pitanje koje traži da zajedno rešimo problem i, što je najvažnije, da sačuvamo živote naših građana na Kosovu i Metohiji koji strepe svakodnevno kada šalju decu u školu ili po badnjak”, rekao je Stefanović, prenela je SSP.

On je podsetio da je SSP dala nekoliko predloga koji su odbijeni: Deklaracija o pomirenju sa albanskim narodom i predlog da se u SANU govori o državnim problemima, predlog o formiranju mešovite komisije koju bi činile sve parlamentarne stranke, SPC, SANU, akademska zajednica i nevladin sektor, koja bi dala okvir za pregovaranje o Kosovu i Metohiji.

“Sada kada je Vučić video da je stvar dogorela i kada je on sateran u ugao, ne smemo dozvoliti da Srbija bude saterana u ugao”, rekao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Po njegovim rečima, sada se vidi da je bio ispravan stav SSP da Srbija uslaglasi svoju politiku sa EU kako bi ojačala svoju pregovaračku poziciju, da srpski privrednici otvore fabrike na severu Kosova i da se povećaju stipendije za ljude koji žele da tamo studiraju.

“Da im omogućimo život na Kosovu i Metohiji, jer ako nemamo ljude na Kosovu, nemamo o čemu da pričamo. Ne možemo da branimo Kosovo i Metohiju ako se izolujemo i nismo deo Evrope”, zaključio je Borko Stefanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x