Borović: Sistemski rešiti pravo na jedini dom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: O.S.R.
Podelite vest

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović izjavio je danas da ta partija ne zagovara zaštitu dužnika u odnosu na poverioce, ali da smatra da Zakon o izvršenju i obezbedjenju mora biti izmenjen i prilagodjen Ustavu Srbije i preuzetim medjunarodnim obavezama.

“U garanciju za vraćanja duga ne sme biti uključeno vlasništvo nad jedinim porodičnim domom koji bi bio uključen u namirenje duga dužnika prema poveriocu. Srbija, uostalom, ima dugu demokratsku i civilizacijsku tradiciju kada je u pitanju ova oblast. Još je daleke 1836. ukazom Miloša Obrenovića bilo zabranjeno da se seljaku oduzmu dom i sredstva za rad na ime duga”, naveo je Borović u pisanoj izjavi.

Borović je rekao da su mnoge zemlje, poput Madjarske, uvele moratorijum na izvršenje na jedini dom u kojem dužnik živi, kako bi zaustavila eskalaciju beskućništva.

“Izmenama Zakona o izvršenju i obezbedjenju iz 2018. godine čak je pojačana represija nad dužnicima i praktično eliminisana javnost izvršnog postupka. Ovaj anticivilizacijski zakon je izvršne dužnike svrstao u red najokorelijih kriminalaca, a nasuprot tome, deo sudske vlasti je na mala vrata predao javnim izvršiteljima”, dodao je on.

Borović je rekao da Srbija mora sistemski da reši pitanje prava na dom kao minimalnu civilizacijsku tekovinu.

“Bruka je za ovu državu da samoorganizovani gradjani budu poslednja odbrana običnih ljudi od tajkuna, banaka i izvršitelja. Pravo na dom ne sme da zavisi ni od hrabrosti pojedinca ni od dobre volje sudije niti aktivista, već mora biti sistemski zagarantovano pravo u izmenjenom Zakonu o izvršenju i obezbedjenju”, smatra Borović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x