Božićna poslanica patrijarha Porfirija: Poruka Srbima na Kosovu i o merama protiv korone

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Patrijarh Porfirije; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je u Božićnoj poslanici Srbima na Kosovu i Metohiji, srpskoj “duhovnoj i nacionalnoj kolevci”, da Crkva zna za njihova iskušenja i da će uvek biti uz njih.

U poslanici koja će se čitati na Božić, 7. janura, u svim hramovima SPC, patrijarh Porfirije je  takodje  pozvao sve na “pridržavanje razumnih mera i preporuka” nadležnih institucija protiv širenja korona virusa ali i “podsetio sve i svakog na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudskih sloboda”.

“U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci”, rekao je patrijarh Porfirije.”Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve do sad bila uz njih i da će uvek biti”, naveo je.

“Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakom mestu vašega življenja”, dodao je patrijarh Porfirije.

“Svaki pravoslavni dom postaje mali Vitlejem u kojem nas prožima smisao badnjaka i toplina slame, u kojem zajedno pevamo uzvišenu pesmu: ‘Rodjenje tvoje, Hriste Bože naš, obasja svet svetlošću razuma'”, dodao je patrijarh Porfirije.

On je u poslanici istakao da se Božić slavi “u svetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumevanja, nepoverenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma”.

“U suštini”, kako je naveo, “vrhunskih vrednosti globalnog potrošačkog mentaliteta”.

“Pored toga u svetu stalnih promena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čoveku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Sve to, dodao je patrijarh “govori o atmosferi koju je zaista proročki opisao nobelovac Ivo Andrić rekavši da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prete, nego u strahu koji je u nama”.

“Otklonimo senku straha uprkos teškoćama i sa čvrstom verom u Boga proslavimo rodjenje Bogočoveka, čije nas novozavetno ime Emanuil krepi moćnim doslovnim značenjem njegovim – sa nama je Bog”, poručio je patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici.

Patrijarh Porfirije je istakao da SPC Božić “sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću čestita svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosi molitve Bogomladencu Hristu”.

“Molim se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prodje”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, Crkva se moli i da “mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto poverenje u Boga, istinskog Lekara duše i tela naših”.

Takodje, “da nas osećaj straha, podstaknut preporučivanom ‘socijalnom distancom’, ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom”.

“Za nas pravoslavne hrišćane trajno važi pouka: ‘Video si lice brata svoga, video si Boga svoga'”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, “ona je skovana vekovnim ispitivanjem naše bogolike prirode, uvek okrenute opštenju sa Bogom, braćom i sestrama, i svekolikom prirodom”.

“Crkva stoga poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku”, poručio je patrijarh Porfirije.

“Imajući na umu”, dodao je patrijarh Porfirije, “poziv Apostola Pavla: ‘Stojte, dakle, čvrsto u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajući se u jaram ropstva uhvatiti’, ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe”

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x