Bregu (RCC): Dezinformacije su oblik ratovanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/RCC/Edin Sabljica)
Podelite vest

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da su dezinformacije oblik ratovanja i da ih 74 odsto stanovnika Zapadnog Balkana vidi kao sigurnosnu pretnju.

Bregu je u razgovoru na podkastu Toking Point (TalkingPoint) postavila pitanje o tome koliko spremnosti postoji za “ubijanje lažnih vesti”.

“Šta je sa širenjem lažnih vesti od strane političkih stranaka? Shvatamo li ozbiljno ovaj oblik ratovanja? Šta je s obrazovanjem?”, pitala je sekretarka.

Ona je iznela da 70 odsto stanovnika Zapadnog Balkana smatra da su lažne vesti problem za demokratiju, a 57 odsto veruje da može da prepozna koje su vesti lažne.

“Istina ima svoju cenu. Kad je u pitanju iznošenje istine danas, činimo li to zaista? I, što je još važnije, da li zaista želimo da je čujemo?”, pitala je Bregu.

Sekretarka je u sedmominutnom videu o dezinformacijama, uticaju veštačke inteligencije (AI) na širenje lažnih vesti i “dipfejk” (deepfake) videa izjavila da se lažne vesti šire šest puta brže od istinitih.

“Dipfejk” (duboko lažno) je sintetički video-materijal u kojem se digitalnom manipulacijom lik i govor neke osobe predstavljaju lažno, a izgledaju istinito, stvarno.

“Dezinformacija je namerno i često skriveno širenje lažnih informacija, kao i širenje glasina da bi se uticalo na javno mišljenje ili prikrila istina. Postoji istina i postoje laži. Laži koje se govore radi moći i ličnog profita”, izjavila je ona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x