Britanska kraljica i predsednik Italije čestitali Kosovu Dan nezavisnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar sa članovima Кraljevskih porodica sveta na dijamantskom jubileju NJ.V. Кraljice Elizabete II, maj 2012, London
Podelite vest

Britanska kraljica Elizabeta Druga i predsednik Italije Sredjo Matarela čestitali su predsednici Kosova Vjosi Osmani Dan nezavisnosti, 17. februar.

„Povodom značajnog praznika, Vašeg Dana nezavisnosti, želim da čestitam Vašoj Ekselenciji i da uputim čestitke narodu Kosova. Dok zajedno savladavamo globalne zdravstvene izazove, odlučnošću i istrajnošću, želim nam bolja vremena u budućnosti“, kaže se u čestitki kraljice Elizabete.

Predsednica Osmani je, zahvaljujući kraljici, istakla da je Velika Britanija strateška saveznica Kosova i da ga je podržala “ne samo u procesu sticanja slobode, već i u procesu izgradnje države”.

U telegramu čestitke predsednika Italije Serdja Matarele piše da će “Italija nastaviti da podržava Kosovo ka njegovoj evropskoj perspektivi”.

“Na tragu prijateljstva i bliskosti koje ujedinjuje naše zemlje, Italija će nastaviti da podržava Kosovo u njegovim naporima da konsoliduje demokratske institucije, u evropskoj perspektivi za koju se nadamo da će biti sve opipljivija”, poručio je italijanski predsednik.

——————————————————————————————————————————————————————–

Podizanjem zastave na jarbolu ispred zgrade Vlade u Prištini, na Kosovu počinje obeležavanje 14 godina od proglašenja nezavisnosti.

Kako je najavljeno iz Vlade Kosova, proslava će biti nastavljena polaganjem venaca na grobove bivšeg predsednika Ibrahima Rugove i Adema Demaćija.

Za 11 časova je zakazana posebna sednica Skupštine Kosova dok će u 12 časova u Prištini biti održaba pripadnika Bezbednosne snage Kosova.

Obeležavanje godišnjice proglašenja nezavisnosti biće nastavljeno prijemom koji organizuju predsednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao i koncertima Filharmonije Kosova i ansambla “Šota”.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine a do sada je Prištinu priznalo 97 članica UN.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x