Brnabić: Država bila nesrećna za vreme bivše vlasti, sad se ulaže u kulturu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić napisala je na tviteru odgovor narodnom poslaniku Siniši Kovačeviću koji je za list Danas izjavio da u nesrećnim državama kultura ne postoji i poručila mu da je država “bila nesrećna za vreme bivše vlasti”.

“Zato je 2004. zatvoren Narodni muzej, 2007. i Muzej savremene umetnosti, a iste godine su i svi bioskopi privatizovani i zatvoreni.Onda su se vremena promenila, što se, pored puteva, pruga, radnih mesta, videlo upravo i u kulturi – 2017. je otvoren Muzej savremene umetnosti, 2018. i Narodni muzej, 2019. i pozorište ‘Bora Stanković’ u Vranju, budžet za filmske produkcije je 103 puta veći nego pre 10 godina”, dodala je premijerka.

Deleći na tviteru naslovnu stranu danasa, Brnabić je navela je i da se trenutno projektuje “monumentalna Koncertna dvorana”, te da uskoro počinje i izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti a krajem meseca će započeti i sa “Ložionicom”, koja će, kako je istakla, imati i pozorišnu scenu sa 500 mesta.

“Dakle, DA, u nesrećnim državama, kakva smo bili u periodu kada su Srbiju vodili oni sa kojima je Kovačević danas u stranci/bivšoj koaliciji, kultura ne postoji. Danas, svakako, Srbija nije takva država i za to su zaslužni Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka i svi oni koji su u nas verovali”, poručila je Brnabić.

Kovačević je povodom smanjenja budžeta za kulturu na manje od 0,66 odsto od ukupnog republičkog budžeta, rekao da “tamo gde se izdvojena sredstva mere promilima, u tim nesrećnim državama kultura ne postoji, ona je svedena na nivo incidenta”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x