Brnabić na samitu o AI: Srbija može da bude regionalni lider u razvoju globalnih rešenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 30.06.2023. - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic ucestvovala je onlajn na Samitu o vestackoj inteligenciji i inovacijama (AI Innovation Summit), a ujedno i na otvaranju "Inovacionog haba i laboratorije za vestacku inteligenciju 1871" najveceg IT hab-a u tom delu Amerike, sa vise od 3,5 milijarde dolara investiranih u njihove clanice, koji se odrzava u Cikagu. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic)
Podelite vest

Srbija može da bude regionalni lider u razvoju globalnih rešenja u oblasti veštačke inteligencije (AI), izjavila je premijerka Ana Brnabić na međunarodnom Samitu o veštačkoj inteligenciji i inovacijama, saopštila je vlada.

Na samitu u Čikagu, na kojem je učestvovala putem video veze, Brnabić je rekla da je Srbija ostvarila značajne uspehe na polju informaciono-komunikacionih tehnologija, digitalizacije, veštačke inteligencije, inovacija i razvoju biotehnologije.

“Od 2016. smo uradili mnogo i na razvoju IT sektora u našoj zemlji, a sve u cilju da omogućimo ubrzani razvoj informacionih tehnologija, digitalizacije i preduzetništva. O dostignutom rastu IT sektora kod nas govori podatak da je izvoz IT usluga iz naše zemlje iznosio 345 miliona evra u 2012. godini, a da se ove godine očekuje da bude četiri milijarde evra”, kazala je Brnabić.

Brnabić, koja je govorila na temu “Perspektiva globalne transformacije vođene veštačkom inteligencijom”, kazala je da su veštačka inteligencija i biotehnologija ključne oblasti u kojima njena vlada vidi potencijal.

“Takođe vidimo Srbiju kao zemlju koja može da bude regionalni lider u razvoju globalnih AI rešenja, ali i kao mesto gde ćemo usvojiti veštačku inteligenciju kako bi omogućila kontinuiranu transformaciju naše privrede, tako da bude produktivnija i zasnovana na znanju”, navela je.

Ona je rekla da je Srbija prva zemlja u regionu Jugoistočne Evrope koja je usvojila strategiju veštačke inteligencije, 2019. godine, i koja je osnovala Institut za veštačku inteligenciju, 2021. godine, i uspostavila Nacionalnu platformu za AI superračunare.

“Ove godine smo usvojili i sveobuhvatne etičke smernice za primenu veštačke inteligencije. Cilj je razvoj regulative koja omogućava brzi razvoj inovacija, i da time budemo među liderima u Evropi”, kazala je Brnabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x