Brnabić o dolasku Lajčaka u Prištinu i Beograd: Diplomatske aktivnosti se ubrzavaju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu da se diplomatske aktivnostii ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

Ona je za RTS kazala da Lajačak prvo ide u Prištinu i da je, koliko je videla, tamo je tema osnivanje ZSO i dodala da je ne zanimaju stavovi premijera Kosova Aljbina Kurtija o tome.

Podsetila da je ZSO dogovorena i ispregovarana pre deset godina u sklopu Briselskog sporazuma, 2013. i 2015. godine i naglasila da veruje u garancije međunarodna zajednice da će tako biti i formirana.

Objasnila je da veruje u garancije međunarodne zajednice zato što, kako je kazala, ne zna na koji način bi garantovali bilo koji drugi sporazum ako taj ne bude ispunjen.

“Neće biti lako”, rekla je Brnabić i dodala da očekuje i manipulacije i pokušaje izmena dogovorenog “od strane prijatelja Prištine”.

Smatra da sve to, kako je ponovila, “neće biti lako”, ali da neće dovesti do uspeha jer je sve o ZSO “na papiru”.


Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas kao “pokušaj destabilizacije centralne Srbije” sastanak u Prištini kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa predsednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka Sujemalnom Ugljaninom i predsednikom Partije demokratskog delovanja Šaipom Kamrbijem.

“To je i jedan od vidova manipulacije sa Zajednicom srpskih opština, traženjem da tako nešto postoji i na teritoriji centralne Srbije. Te dve stvari su potpuno neuporedive”, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Ona je navela da joj je “u velikoj meri tužno kad čuje neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine (šta govore), ne radi se tu o celoj albanskoj ni bošnjačkom nacionalnoj manjini, s kojima imamo jako dobru saradnju kao Vlada”.

“Mi naše nacionalne manjine poštujemo. A svakodnevno imate napade na Srbe na Kosovu i Metohiji a da onda neka kaže da oni imaju tamo neka prava”, rekla je Brnabić, naglasivši da Srbi na Kosovu nisu nacionalna manjina jer je to pokrajina Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x