Brnabić: Otvoreni Balkan ima svetlu budućnost, ne verujem da je Rama protiv

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Kancelarija za saradnju medijima Vlade RS/Slobodan Miljević
Podelite vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je uverena da je budućnost inicijative Otvoreni Balkan svetla i da će joj se ostali iz regiona priključivati. Napomenula je da je ta inicijativa “autohtona i izuzetno praktična, jer svi projekti imaju konkretnu primenu”.

“Bez obzira na određene izjave, a ne verujem da je premijer Albanije Edi Rama protiv inicijative Otvoreni Balkan, mislim da je o tome pričao i na poslednjoj pres konferenciji za predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dakle verujem da je budućnost ove inicijative svetla i bezbedna”, rekla je Brnabić, koja bi trabalo da se sutra sretne sa Ramom u Tirani, na sastanku liera Zapadnog Balkana.

Ona je to izjavila u zajedničkom obraćanju sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, sa kojim je obišla mobilno prodajno mesto OPEN BALКAN – elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji.

Brnabić je naglasila da je inicijativa otvorena za sve sa Zapadnog Balkana, ali i da jako dobrim projektima koji donose direktnu korist građanima žele da se priključe i ostali van ovog regiona, kao što su Hrvatska, ili Grčka.

Kako je navela, “kad imate dobre projekte priključiće se i druge zemlje, ne čitavoj inicijativi, ali tim projektima”.

“Zašto je za nas važno što će se Hrvatska, po svemu sudeći već u avgustu ili septembru priključiti, a Grčka takođe želi da se priključi. Zato što smo mi u konkurenciji sa ostalim zemljama i putnim prvcima da dovedemo saobraćaj ovde na Balkan”, objasnila je Brnabić, o važnosti privlačenja tranzita čitave Evrope da ide preko Balkana.

Prema njenim rečima, to bi bio “direktan dobrinos našem BDP-u, što znači ekonomskom rastu, povećanju plata i penzija”.

Kovačevski je naglasio da se inicijativa Otvoreni Balkan pokazala kao veoma korisna u čitavom nizu oblasti, otklanjajući barijere među njenim članicama, uz napomenu da je povećana trgovinska razmena najbolji pokazatelj da ona daje rezultate.

“Budućnost Otvorenog Balkana je svetla. Svi ćemo jednog dana biti deo Evropske unije, na nekoj svečanosti kao što je ova danas”, naveo je Kovačevski.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x