Brnabić: Rad vlade obeležila stabilnost, zaštita i dalji rast životnog standarda i investicija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su rad vlade u prvih 100 dana obeležili stabilnost, zaštita i dalji rast životnog standarda i investicija.

Ona je na obeležavanju 100 dana rada vlade u Lebanu istakla da je njen kabinet u tom periodu radio na pripremi razvojnog budžeta, rešavanju problema u energetici usled globalne energetske krize, pripremi pravosudnih zakona i zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji koji su bili izloženi stalnim provokacijama i napadima.

Kako  je kazala premijerka, novi budžet je obezbedio rast plata u javnom sektoru i penzija.

“Naš dalji cilj da penzije rastu brže od prosečnih plata kako bi se uspostavio održiv paritet”, rekla je Brnabić navodeći da se dosta radi na zaštiti najugroženijih delova stanovništva, kako bi imali dostojanstven život.

Podsetila je da je deficit budžeta na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a i da je sada pao na oko 50 odsto.

Po rečima premijerke nikada nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i za subvencije poljoprivredicima.

Brnabić je rekla da je u prvih 100 dana rada vlade urađeno sve da se nastavi dalje privlačenje stranih investicija, kako bi se omogućio održivi rast.

Istakla da je posle više godina fabrika stakla u Paraćinu konačno dobila novog vlasnika, slovenačkoj kompaniji Hrastnik, te da će biti stakla i za Srbiju i za izvoz, jer je garantovana investicija veća od 300 miliona evra.

Premijerka je navela da je japanski Tojo tajers u Inđiji otvorio prvu svoju fabriku u Evropi, a sa ulaganjem od 382 miliona evra to je i najveća japanska investicija u Srbiji.

Brnabić je kazala i da je japanski JTI najavio novi petogodišnji ciklus ulaganja od 51,5 miliona evra.

Podsetila je i da je u Stelantis, odnosno fabriku automobila u Kragujevcu, stigla oprema za proizvodnju električnih automobila, čiji se početak očekuje u 2024. godini.

IBM je otvorio svoj razvojni centar u Srbiji, dok je sa kompanijama Roš i Takeda potpisan sporazum za jedan od najvećih projekata iz oblasti biotehnologija Bio4 kampus, podsetila je premijerka.

Ona je kazala da se radi na izmeni Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi se poboljšali uslovi za još veće investicije, za šta su posebno važni propisi o konverziji zemljišta.

Brnabić je kazala i da budžet za infrastrukturne investicije nikada nije bio veći i da je ove godine određeno 550 milijardi dinara, što je 6,4 odsto više nego 2022.

Vlada je, kako je istakla, uprkos energetskoj krizi uspela da obezbedi energetsku stabilnost i da se u Srbiji ona nije osetila. Struja i gas su, kako je rekla, među najjeftinijim energentima i ima ih dovoljno.

Energenti su, prema njenim rečima, obezbeđeni po izuzetno subvencionisanim cenama, sačuvan je standard građana i konkurentnost privrede.

“Svega ima dovoljno i počeli smo da se pripremamo za sledeću zimu, ima dovoljno uglja, gasa, nafte, rezerve nafte su veće 44 odsto u odnosu na 2021. godinu”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je stabilizovan energetski sistem tako da je Elektroprivreda Srbije uspela da u decembru i januaru izveze 143 gigavatsati električne energije.

Ona je rekla da je stigla oprema i za termoelektranu Kostaolac B i da će biti na mreži do kraja 2023. godine.

Brnabić je rekla da je u pogon stavljen i sistem za homologizaciju uglja na bloku B termoelektrane “Nikola Tesla” da bi se podigla kalorijska vrednost uglja.

Ona je rekla da je promenjena Uredba o energetski ugroženom kupcu i da je broj domaćinstava kojima se subvencionišu cene struje i grejanja povećan sa 68.000 na 190.000.

Istakla je da su stimulativne mere štednje električne energije dale dobre rezultate i da se u oktobru, novembru i decembru 2022. godine uštedelo struje u vrednosti 67 miliona evra.


Brnabić: Uslov svih uslova ulazak u EU je uvođenje sankcija Rusiji

“Čini mi se da je uslov svih uslova uvođenje sankcija Rusiji i da nam bez toga EU neće otvarati nove klastere i poglavlja. Tu smo i za dijalog sa Prištinom, ali Priština nije”, rekla je Brnabić u Lebanu na predstavljanju prvih 100 dana vlade.

Ona je kazala da o napretku Srbije govore i poslednja dva godišnja Izveštaja Evropske komisije o napretku.

“Dali smo veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona kojim ih usklađujemo sa promenama Ustava, ali da li ćemo videti konkretne rezultate umesto samo verbalnih pohvala, viedećemo, ja ne verujem”, rekla je Brnabić.

Upitana za planove u okviru inicijative Otvoreni Balkan, premijerka je kazala da tokom godine očekuje velike pomake u implementaciji dogovora o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

“Posebno je važno da krenemo sa izdavanjem Open Balkan ID broja, za državljane sve tri zemlje kako bi sa tim karticama mogli nesmetano da putuju, da rade, da studiraju, da se leče i da borave u svakoj od te tri zemlje kao da su njihovi državljani”, rekla je premijerka.
Ocenila je da je simbolički posebno važno što će na graničnim prelazima biti otvorene trake predređene samo za državljane, automobile i kamione iz te tri zemlje.

“Neće više biti apsolutno nikakvog čekanja. Tu će građani videti sve benefite inicijative”, kazala je Brnabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x