Brnabić: Radnici Fijata organizovali protest zato što je neko manipulisao njima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kopaonik, 9.03.2022. - Premijerka Srbije Ana Brnabic govorila je danas na 29. Kopaonik biznis forumu. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je do protesta radnika ispred Fijatove fabrike u Kragujevcu jutros došlo zato što je neko njima “manipulisao”.

Brnabić je za televiziju Hepi izjavila da je sa predstavnicima radnika i sindikata iz Kragujevca razgovarala u ponedeljak, i da se nije moglo očekivati da se problemi reše za dva dana.

Premijerka je navela i da će danas razgovarati sa predstavnicima kompanije za proizvodnju električnih automobila “Stelantis” o tome “zašto su oni sa svoje strane prekršili dogovor” sa vladom, koji je podrazumevao da se izjašnjavanje radnika o odlasku iz fabrike ili odlasku u inostranstvo odloži na deset dana, do 20. juna.

“To nije fer i tu su radnici u pravu”, kazala je Brnabić i dodala da je “juče u 10.30 imala prvi razgovor sa ‘Stelantisom’ u vezi posredovanja oko uslova za radnike”.

“Zahvaljujem radnicima na protestu, bili su izuzetno fer. Bilo ih je oko 300, nisu blokirali fabriku, nisu ništa zatvarali, rekli su da veruju i dalje u Vladu Srbije i da je njihova sudbina u nasim rukama”, kazala je Brnabić.

Dodala je da sa “Stelantisom” već danas, u 10 sati, ima razgovor.

“Juče smo poslali neki predlog kako bi to moglo da se zavrsi i koji su zahtevi sindikata. U ovom trenutku imate u Kragujevcu 2.016 radnika, oko 500 će biti potrebno da ostane i da pomogne za tranzicioni period a oko 500 radnika neće biti više potrebno i za njih spremamo zajedno otpremnine, paket kojim će oni, verujem, biti zadovoljni”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, “oko 1.000 radnika ostaje da radi s tim što će ići u inostranstvo na trening i obuke”.

Premijerka je kazala i da proteste radnika u Kragujevcu podstiču “mediji koji podržavaju opoziciju”, i da su “zahteve radnika prvo videli na medijima pa smo tek onda dobili u Vladi”.

Radnici koji su jutros u 7 sati održali protest ispred kapije fabrike Fijat Krajsler automobili su rekli novinarima da protestuju zato što je menadžment firme nastavio da poziva radnike na izjašnjavanje da li žele socijalni program ili rad u inostranstvu, i nakon obećanja iz Vlade Srbije da će to biti obustavljeno na deset dana, do postizanja konačnog dogovora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x