Brnabić sa MMF: Vlada će u novoj krizi maksimalno zaštititi građane i privredu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Tanjug/Telegraf live
Podelite vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) poručila da će vlada pokušati da smanji na minimum uticaj globalne krize i da će maksimalno zaštiti i građane i privredu.

Ona je ocenila da je ispunjena većina ciljeva iz aktuelnog aranžmana Srbija sa MMF-om i dodala da se nada da će i naredna vlada nastaviti da sprovodi reforme i dobro sarađuje sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, saopštila je vlada Srbije.

Brnabić je rekla da je važno sprovesti reforme javnih preduzeća, pogotovo onih iz energetskog sektora, što se posebno pokazalo za vreme krize.

Članovi Misije MMF-a, koju predvodi Jan Кes Martejn, saglasili su se da su za EPS sada posebno važne investicije, kako bi spremni dočekali narednu zimu, ali i efikasan menadžment.

Premijerka je, na sastanku u okviru druge revizije aranžamana sa MMF-om, istakla važnost reforme Poreske uprave, kao i priliva stranih direktnih investicija.

Navela je da su u toku razgovori sa velikim investitorima i to ocenila kao dobar pokazatelj stanja domaće ekonomije, uprkos globalnim izazovima.

Jan Кes Martejn je rekao da veruje da će se u Srbiji održati nivo kapitalnih investicija države, ali i stranih direktnih investicija.

On je dodao da je dobro što Srbija ima sopstvenu proizvodnju struje i razvijenu poljoprivrednu proizvodnju, te stoga nema toliku potrebu za uvozom tih dobara i dodao da zna da vlada ima aktivni pristup trenutnoj globalnoj situaciji i da pokušava u svakom smislu da pomogne kompanijama.

Ocenio je, kako je saopšteno, da je “impresioniran načinom na koji je AIК banka preuzela Sberbanku i da je to sprovedeno veoma brzo i efikasno”.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, razgovarano je i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru “Iskra”, koji treba da uvede red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om – Instrument za koordinaciju politika, koji će trajati do kraja 2023. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x