Brnabić: Slažem se da je potrebna hitna implementacija Ohridskog sporazuma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se slaže sa nemačkim ambasadorom u Prištini Jornom Rodeom da hitno treba implementirati Ohridski sporazum (Aneks o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije), postignut u martu ove godine.

“Ja se slažem da treba da se ide na hitnu implementaciju Ohridskog sporazuma, što znači u stvari, pod tačkom jedan – odmah implementacija svih prethodnih spotazuma, a to je Briselski sporazum. To znači formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) u skladu sa Briselskom sporazumom”, rekla je Brnabić za RTS, uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu.

Prema njenim rečima, došlo se do pred kraj 2023. godine, a Briselski sporazum (iz 2013. godine) još uvek nije implementiran ni formirana ZSO.

“Priština ne samo da nema nikakvu nameru da to implementira, već (predsednik Vlade Kosova) Aljbin Kurti ne želi da izgovori reči Briselski sporazum, za njega to ne postoji. Međunarodna zajednica nastavlja to da toleriše”, ocenila je ona.

Brnabić je navela da je Srbija dobila uveravanja “da će to biti u januaru, februaru”, kao i da će međunarodna zajednica insistirati na formiranju ZSO.

“Čuli smo od međunarodne zajednice da ukoliko to ne želi Aljbin Kurti, da će oni to sami osnovati u skladu sa Briselskim sporazumom. Ni to nismo videli. Videli smo sasvim suprotno – dodatnu eskalaciju”, kazala je premijerka.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode ocenio je u ponedeljak da predstojeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija dolazi u “kritičnom trenutku”, kao i da Ohridski sporazum “mora da se primeni odmah”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x