Brnabić: Srbija 4. u Evropi, 11. na svetu po digitalnoj transformaciji javne uprave prema indeksu SB

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Srbija je rangirana na četvrto mesto u Evropi, a 11. na svetu u konkurenciji 198 zemalja, po GovTech Indeksu Svetske banke (SB), koji meri digitalnu transformaciju javne uprave, izjavila je danas pedsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je to ocenila kao ogroman uspeh države.

“Mi smo svrstani u grupu sa najvišom vrednošću indeksa, među GovTeck lidere u svetu. Srbija se u Evropi na listi nalazi iza Estonije, Francuske i Litvanije”, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare i istakla da je Srbija za samo dve godine napredovala za 40 pozicija i to je svestava među najagilnije digitalne vlade u svetu.

Svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća.

Objasnila je da je SB prema ovom indeksu rangirala države u četiri kategorije i to one sa minimalnim fokusom na digitalnu transformaciju državne uprave, zemlje sa određenim fokusom, države sa značajnim fokusom i GovTech lidere.

Dodala je da se indeksom meri digitalizacija ne samo vlade zemlje, već javnog sektora i ne samo u oblasti elektronske uprave, već i u oblasti primene inovativnih rešenja i softvera da bi se modernizovala uprava, kako bi bila bolji servis građanima i privredi.

“U regionu Srbija je apsolutni lider. Sledeća iza je rangirana Slovenija koja je 35. na listi, Mađarska je zauzela 50. mesto, Hrvatska 61. mesto, Albanija 68. mesto, Bugarska 82. mesto, Severna Makedonija 100. mesto, Rumunija 101. mesto, Crna Gora 102. mesto i Bosna i Hercegovina 161. mesto”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, pozicija Srbije pokazuje drugačije lice zemlje, da ona može da se takmiči u najsofisticiranijim stvarima sa najboljima, da bude u svetskom vrhu, kao i da ima još mnogo potencijala koji otvaraju nove prilike za budućnost.

Precizirala je da GovTech Indeks meri zrelost četiri aspekta i to državne IT sisteme, dostupnost elektronske usluge, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.

“U oblasti digitalne interakcije države sa građanima Srbija je zauzela treće mesto na svetu i to zbog upotrebe Portala otvorenih podataka, kao i Portala eKonsultacije”, rekla je premijerka.

Istakla je da je veliki napredak Srbija napravila i u oblasti kapaciteta za dalju digitalnu transformaciju, gde se meri vizija Vlade i fokus društva za dalju digitalnu transformaciju i gde je za samo dve godine “preskočila” skoro trećinu svetskih ekonomija, odnosno napredovala za 59. mesta.

Brnabić je rekla da je ambicija države da nastavu digitalnu transformaciju i dođe u sam vrh svetske liste.

Ona je naglasila da je mesto Srbije na listi SB na osnovu GovTech Indeksa u skladu sa merilima i ostalih međunarodnih organizacija, podsetivši da je nedavno prema izveštaju UN, Srbija prepoznata kao jedna od 10 zemalja u svetu koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave.

Brnabić smatra da će visoka pozicija Srbije na listi SB omogućiti da se privuče još više investitora, jeftiniji kapital i krediti za privredu i pomoći da se Srbija dodatno brendira kao zemlja koja je dobra za investicije i život.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x