Brnabić: Srbija će 2027. biti zemlja inovacija i naprednih tehnologija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić rekla je da će Srbija 2027. godne biti zemlja inovacija i naprednih tehnologija u kojoj će ostajati mladi i vraćati se iz nostranstva jer će imati bolje uslove nego u razvijenim zemljama.

S predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ona je, predstavljajući u Beogradu, u Palati Srbija, plan “Srbija 2027- Skok u budućnost” rekla da je sektor IT 2012. godine izvezao proizvoda za 375 miliona evra, a prošle godine za oko 3,5 milijardi dinara.

“Ono što ćemo uraditi 2027. je kvanti skok jer predviđamo izvoz IT sektora u vrednosti od deset miljardi evra, a u tom sektoru će raditi 140.000 ljudi”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je “izazov broj 1” za ceo svet veštačka inteligencija i da će zemlje koje ne budu spremne za njeno uvođenje, izgubiti 40 odsto radne snage, ali da je “Srbija spremna”.

“Srbija je 2019. godine usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije i osnovala institut u kome rade stručnjaci, među kojima su i oni koji su se vratili iz inostranstva, njih 60”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je 2021. godine kupljen prvi superkompjuter, a 2025. će biti kupljen još jedan i istakla da i najrazvijenije zemlje, kao Ujedinjeni Arapski Emirati, imaju dva superkompjutera.

Ona je rekla da Srbija spada u 11 zemalja koje su uvele veštačku inteligenciju u obrazovanje i da će država uložiti 70 miliona evra u njen razvoj, ne računajući privatan sektor.

Srbija će uložiti u naučno-tehnološke parkove od 150 do 200 miliona evra jer će se graditi u Nišu, Kruševcu i proširivati u Čačku, Beogradu i Novom Sadu.

Brabić je navela da će “pobednici u 21. veku” biti zemlje koje ulažu u superkompjutere i inovacije.

Istakla je da će se sve automatizovati i najavila osnivanje fakulteta muzičke, likovne i primenjene umetnosti.

Odlazeća ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović je na istom skupu izjavila da se uspeh u IT sektoru “nije dogodio slučajno”, već je “rezultat strateške odluke države da ulaže u mlade i nove tehnologije. Zato se gradi okruženje koje će omogućiti najboljima i talentima da rade na identičan način, a možda i bolje u odnosu na čitav sveta”.

Begović je podsetila da je ulaganje u Kampus BIO4 najveće pojedinačno ulaganje u nauku i mlade ikada u Srbiji i njenom širem susedstvu. Podsetila je da će u to biti uloženo 450 miliona evra i da će BIO4 biti završen do kraja 2026. godine.

“Tu će raditi više od 4.000 najboljih istraživača, profesora i studenata”, rekla je ona.

Ministarka je navela da će se u Kampusu BIO4 “raditi na poboljšanju kvaliteta života za građane” što znači “bolje, unapređeno zdravstvo, brzu, efikasnu, modernu dijagnostiku, dostupnost modernim lekovima, moderne terapije, ali i efikasnu poljoprivredu, zdravu i kvalitetniju hranu i zdraviju životnu sredinu, odnosno bolji kvalitet života”.

To će omogućiti i da se “spreči odlazak najboljih, najpametniji iz zemlje, ali i da se mladi vrate u Srbiju i da se svet dovede da se radi u Srbiji”, procenila je Begović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x